Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

«Θανατική καταδίκη για την ειρήνη»: Παγκόσμια καταδίκη της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ



Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη - Χαμάς: Ο Τραμπ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα - Τι λένε οι επίσημες παλαιστινιακές αρχές - Αντιδράσεις από Ερντογάν, Μακρόν, Μέι, ΟΗΕ
Σφοδρή είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο άκουσμα της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.


Ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου. Η αντίδραση της οργάνωσης προκαλεί ανησυχία σε διεθνείς αναλυτές.
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η απόφαση για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας την πόλη αυτή συνιστά «κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού» λέει ακόμη η Χαμάς.
Η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» και «να αποκλείσουν το Ισραήλ».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «κατέστρεψε» τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ «απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», συμπλήρωσε ο Ερεκάτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, την ίδια ώρα, συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το Reuters. Η διαμαρτυρία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αν και ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν νομίσματα και άλλα αντικείμενα εναντίον του προξενείου.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για την Ιερουσαλήμ είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει.

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία και αποφυγή της βίας.

Με τη σειρά της, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.

Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. «Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό» είπε η Μέι.

Τον έντονο προβληματισμό του εξέφρασε και ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας όλες τις πλευρές να σεβαστούν το «status quo» και να φερθούν με «σοφία και σύνεση». «Η Ιερουσαλήμ είναι μία μοναδική πόλη, που είναι ιερή για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους [...] και έχει έναν ξεχωριστό ρόλο για την ειρήνη» είπε ο ποντίφικας.

Στην κατηγορηματική απόρριψη της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ προχώρησε και η Αίγυπτος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Νωρίτερα, πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Τραμπ, ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για τα σχέδια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επίσης, «είδε» στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της «ανικανότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία» είπε.

Εξάλλου, το Πακιστάν, αν και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι «αναμφίβολα αντίθετο» στην απόφαση του Τραμπ, κάνοντας λόγο για «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε, επίσης, την Τετάρτη ότι η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως επισήμανε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας.

Από την πλευρά του, ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την «ανεύθυνη» ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή. «Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση… το να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ». «Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στην ειρηνευτική διαδικασία.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου