Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν μας αποχαιρέτησε με νέα πρόκληση." Έχω τέσσερις βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο"



Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό».
Σημείωσε επίσης ότι «όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά
της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα».
«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει "μία σημαία" έτσι και εδώ στην Ελλάδα "δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.
Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε «συμπατριώτες» του, του μειονοτικούς Ελληνες μουσουλμάνους.
«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί σας, συμπατριώτες μου. Είστε η γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη» είπε με έμφαση ο Ερντογάν.
Οπως είπε «η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας».
Ο Ερντογάν είπε ακόμη: «Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την Δυτική Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια. Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Τουρκία για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής. Περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα».
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάννης, την ΕΕ και τα παγκόσμια δικαιώματα».


Το διπλωματικό επεισόδιο
Νωρίτερα, η κίνηση του Τούρκου προέδρου να πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ προκάλεσε μίνι-διπλωματικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ όλα ξεκίνησαν όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδης -που τον συνόδευε- του είπε χαρακτηριστικά: «Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε».
Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με άλλους μαθητές.
Τελικά μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.
Κατά την ομιλία του στο σχολείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε «Γνωρίζετε ότι η μειονότητα βγάζει 4 βουλευτές. Να μιλάτε πάντα για τα προβλήματά σας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες φίλες. Λαός που έχει ισχυρή πίστη, δεν πρέπει να φοβάται τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο ήταν ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, πριν μιλήσει ο Ερντογάν.

Διαψεύδει η κυβέρνηση
Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικος αξιωματουχος διέψευσε το περιστατικό λέγοντας πως «κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν είναι προκλητικό να μιλήσει σε ένα σχολείο ο κ. Ερντογάν, καθώς στο παρελθόν Ελληνες πρωθυπουργοί έχουν μιλήσει σε σχολεία ομογενών.
Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι «απλώς έγιναν και επιτόπιες συνεννοήσεις με τον κ. Ερντογάν».
Υπενθυμίζεται πάντως πως στο επίσημο πρόγαρμμα της επίσκεψης Ερντογάν δεν αναφερόταν πουθενά πως θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ανέφερε:
12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.
13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep TayyipErdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου