Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΕΜΥ: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία



Μεταβολή του καιρού από τα δυτικά της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, προβλέπεται από σήμερα, Σάββατο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), θα επηρεαστούν από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, σταδιακά η Κεντρική Στερεά, πιθανόν η Ανατολική Στερεά, πιθανόν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βράδυ το Βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 και πιθανόν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Αναλυτικά:
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το μεσημέρι τοπικές βροχές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν στα δυτικά και βόρεια θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και σταδιακά στα ανατολικά και νότια έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά. Σταδιακά από το μεσημέρι νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες αρχικά στα δυτικά και πιθανόν έως τη νύχτα στις υπόλοιπες περιοχές και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σπορδι8κές καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ που σταδιακά από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά και πιθανόν πρόσκαιρα στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη τοπικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες το βράδυ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νότιοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία νότιοι 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για Κυριακή

Την Κυριακή στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη και τις πρωινές ώρες πιθανόν στα δυτικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα δυτικά και τα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικές διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία πτώση από τα βορειοδυτικά.

Συστάσεις από τη ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου