Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Έτσι ρήμαζαν το δημόσιο διευθυντές του ΟΣΕ και τσιγγάνοι.Ζημιά εκατομμυρίων Ευρώ.



Σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν οι Αρχές την ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από το κύκλωμα που δρούσε με επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έδιναν χωρίς διαγωνισμό σε Ρομά την πώληση σκραπ.
Οι κατηγορούμενοι συνολικά είναι 30 αλλά για κάποιους έχει παρέλθει το αυτόφωρο, κι έτσι οι συλληφθέντες είναι 19 εκ των οποίων οι 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ και οι υπόλοιποι μέλη τριών συμμοριών Ρομά! Μάλιστα από τους 8 ο ένας είναι προιστάμενος υπηρεσίας του ΟΣΕ.

Συνελήφθησαν συνολικά, μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, 19 άτομα μεταξύ των οποίων τα 3 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, που είναι Ρομά, καθώς και 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ.
Η συμμορία έστηνε διαγωνισμούς και δρούσε από το 2015, ενώ χρησιμοποιούσε και κωδικούς για να μην γίνουν ποτέ αντιληπτοί από την ΕΛΑΣ.
Χαρακτηριστικά, «παιχνίδι» ήταν η συμφωνία για να μη γίνει η ζύγιση των υλικών, «πέντε γεμιστήρες» ήταν 5.000 ευρώ η μίζα, «μαύρο-άσπρο» ήταν χωρίς ζύγισμα, «σαλάμι-φιστίκι» ήταν τα μετρητά και «μοιράδιο» ήταν τα χρήματα που έπρεπε να δώσουν σε επιχειρηματία για να κάνει πίσω στο διαγωνισμό.
Το κύκλωμα και η λειτουργία του
Οι ομάδες των Ρομά, όπως μεταδίδει το thetoc.gr έδιναν μίζες στους υπαλλήλους του ΟΣΕ προκειμένου να έχουν εσωτερική πληροφόρηση για τα παλιά μέταλλα και άχρηστα υλικά (πχ ράγες) και πέταγαν εκτός διαγωνισμού άλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν. Συγκεκριμένα οι ομάδες των Ρομά έβρισκαν τα μέλη των επιτροπών παραλαβής των αντικειμένων που πλειστηριάζονταν, τους έδιναν μίζα και… πλειοδοτούσαν εκείνοι στους διαγωνισμούς.
Μάλιστα όπως προκύπτει από την έρευνα οι υπάλληλοι του, μέλη των επιτροπών, είτε τους έδιναν μεγαλύτερη ποσότητα σε σκραπ ή μικρότερη γα να κερδίσουν τη διαφορά σε μαύρο χρήμα.
Με τις… ευλογίες του διευθυντή
Στο κύκλωμα είχε εμπλοκή και ένας διευθυντής καταστήματος του ΟΣΕ, ο οποίος διευκόλυνε τη μεταφορά αντικειμένων από τις αποθήκες του ΟΣΕ. Ενδεικτικό είναι πως ανάμεσα στα αντικείμενα που έπαιρναν οι Ρομά ήταν και κάποια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, τα οποία και έπρεπε να μεταφερθούν από μια αποθήκη σε άλλη, με βάση προβλεπόμενη διαδικασία. Τελικά όμως Αυτά κατέληγαν στα χέρια των Ρομά με τη βοήθεια διευθυντή καταστήματος του ΟΣΕ, ο οποίος τους χορηγούσε τα απαραίτητα έγγραφα. Μόνο σε μια αποθήκη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 300 τόνοι μεταλλικών αντικειμένων.
Οι μίζες από 15.000 έως 25.000 ευρώ
Οι συναλλαγές του κυκλώματος των υπαλλήλων του ΟΣΕ και των ομάδων των Ρομά, όπως φαίνεται είχαν ξεκινήσει από το 2015. Από την έρευνα μάλιστα προέκυψε ότι τρεις υπάλληλοι του ΟΣΕ είχαν λάβει ο κάθε ένας από 15.000 έως 25.000 ευρώ σε μίζες, ενώ συνολικά οι 8 είχαν λάβει 100.000 ευρώ.
Οι πληρωμές μέσω Βουλγαρίας
Αφού ολοκληρωνόταν η… επιχείρηση υπαλλήλων ΟΣΕ-Ρομά, τα χρήματα των Ρομά κατέληγαν σε βουλγαρικές τράπεζες. Από εκεί πληρώνονταν και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Μάλιστα από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια των υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα εντοπίστηκαν δεσμίδες χρημάτων με ταινίες από βουλγαρικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου