Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Δώστε το σπίτι και σβήνουμε το χρέος



Την προώθηση… εξωτικών λύσεων σε επιλεγμένους πελάτες, που είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν μέρος ή το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους με αντάλλαγμα την πλήρη απαλλαγή από την οφειλή τους, έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες.Σύμφωνα με «Το Βήμα», πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία που δίνουν σε πελάτες με δάνεια σε καθυστέρηση για πολλά χρόνια προτού δουν το σπίτι ή την επαγγελματική τους στέγη να βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Παράλληλα, οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου σχετιάζουν τη δημιουργία ενός διατραπεζικού φόρουμ, αντίστοιχο με αυτό που συστήνεται στην επιχειρηματική πίστη και για τα δάνεια λιανικής, ώστε να είναι δυνατή η από κοινού διαχείρηση χρεών του ίδιου του οφειλέτη σε περισσότερες από μια τράπεζες.
Οι αρμόδιες διευθύνσεις των ελληνικών ομίλων έχουν σχεδιάσει νέα προϊόντα, μέσω των οποίων διακανονίζονται μια και έξω ληξιπροθεσμες οφειλές.
Αυτό μεταφράζεται για την πλειοψηφία των δανειοληπτών που θα επιλεγούν για μεγάλο κούρεμα του υπολοίπου τους και αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού μόνο με την παράδοση της ακίνητης περιουσίας που έχει δωθεί ως εξασφάλιση. Ο πελάτης απαλάσσεται από την οφειλή, κλείνει ο φάκελός του και μπορεί να ξεκινήσει μια δεύτερη οικονομική ζωή.
Εναλλακτικά, θα μπορουσε να δώσει στην τράπεζα, άλλο ακίνητο πέραν του συμφωνημένου, εάν το προτιμά, αρκεί να μην προκύπτει ζημία για την τράπεζα.
Εάν ο οφειλέτης δεν δεχθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να βγεί η ακίνητη περιουσία του στο σφυρί.
Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως στόχος είναι να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2018, 1.500-2.000 ανταλλαγές χρέους με ακίνητα.
Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζες είναι εκείνες που επιλέγουν με αυστηρά  κριτήρια τους δανειολήπτες και τα ακίνητα για τα οποία γίνεται η πρόταση ανταλλαγής. Πρόκειται κυρίως για ιδιώτες χωρίς προοπτικές ανάκαμψης, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις, ακόμα και αν γίνει μια γενναία ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου