Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Το φεγγάρι θα «κοκκινίσει» τον ουρανό δύο φορές το 2018



Δύο φορές μέσα στο 2018 το φεγγάρι θα «κοκκινίσει» στον ουρανό, καθώς θα υπάρξουν δύο ολικές εκλείψεις της Σελήνης, μία στο τέλος Ιανουαρίου και μία στο τέλος Ιουλίου.

Οι ολικές εκλείψεις θα είναι ορατές από κάθε σημείο της Γης που θα έχει νύχτα και η διάρκεια κάθε ορατής έκλειψης θα διαφέρει από τόπο σε τόπο. Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι θα αποκτήσει ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν της σκουριάς, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας θα εισέλθει στη σκιά της Γης, η οποία θα παρεμβληθεί ανάμεσα στον Ήλιο και στη Σελήνη.


Η πρώτη έκλειψη θα συμβεί στις 31 Ιανουαρίου και θα είναι ιδιαίτερα ορατή από την ανατολική Ευρώπη και την ανατολική Αφρική έως τη Νότια Αμερική.

Στην Αθήνα όμως η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό.

Η δεύτερη έκλειψη θα συμβεί τη νύχτα της 27ης Ιουλίου ή τα χαράματα της 28ης, ανάλογα με τη χώρα. Θα είναι κυρίως ορατή από τη Νότια Αμερική, Αφρική, κεντρική Ασία και Ινδία.

Στην Αθήνα η καλοκαιρινή έκλειψη θα είναι ορατή και θα φθάσει στο αποκορύφωμά της στις 23:21 στις 27/7/2018.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου