Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΑΣ.Πως η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε φιλοδώρημα της ντροπής.



Σε «φιλοδώρημα» μετατρέπεται το ΕΚΑΣ για 247.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς πλέον αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 1 ευρώ την ημέρα. Κι αυτό καθώς το βοήθημα, που απευθύνεται στους πλέον αδύναμους, θα συνεχίσει να χορηγείται το 2018 συρρικνωμένο κατά 80 ευρώ. Μειώθηκε από τα 115 ευρώ πέρυσι σε μόλις 35 ευρώ τον μήνα! Μάλιστα, η σταδιακή κατάργηση του βοηθήματος αποτυπώθηκε τόσο στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, αλλά και στη χθεσινή ερμηνευτική εγκύκλιο που
εξέδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ΕΚΑΣ περιορίζεται σε 35 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους με συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ. Εκτός από αυτούς που λαμβάνουν μειωμένο το επίδομα, υπάρχουν και περίπου 2.000 συνταξιούχοι που το έχασαν τελείως.

Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2018, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τον μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

στ. Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 και για τον λόγο αυτό για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2018 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ θα αποτελέσει παρελθόν από το 2019. Το 2016 περισσότεροι από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το βοήθημα προκειμένου να υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση (Ν. 4336/2015), δηλαδή η σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο νόμος Κατρούγκαλου, που καθόρισε τις νέες προϋποθέσεις και τις νέες κλίμακες του ΕΚΑΣ (230 ευρώ, 172,50 ευρώ, 115 ευρώ, 57,50 ευρώ, 30 ευρώ) και ύστερα ο Ν. 4411/16 (άρθρο 31) που θέσπισε τα αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης του ΕΚΑΣ. Το 2017, η κυβέρνηση μείωσε το ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους στο μισό, διατηρώντας τις ίδιες προϋποθέσεις.


Ακόμα πιο χαμηλό!


Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις συνταξιούχων που θα λάβουν ακόμη χαμηλότερο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εγκύκλιο, τα 2/3 των 35 ευρώ αφορούν συνταξιούχους οι οποίοι:

α) λόγω γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη (δηλαδή είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του αντίστοιχου πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο εκείνου που κατά περίπτωση και ασφαλιστικό φορέα προβλέπεται για χορήγηση πλήρους σύνταξης).

β) δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Ειδικά για τα πρόσωπα της περίπτωσης.
γ) η τυχόν μη καταβληθείσα πριν από την έναρξη ισχύος της κοινοποιούμενης διάταξης διαφορά του 1/3 του ποσού ΕΚΑΣ δεν χορηγείται. Στις περιπτώσεις των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, οποιαδήποτε μεταβολή του ποσοστού αναπηρίας τους (αυξητική ή μειωτική) εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο ποσό αυτού, εφόσον βέβαια έχει συμπληρωθεί κατά περίπτωση και η απαιτούμενη ηλικία των 65 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου