Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Ντιμιτρόφ-ΠΓΔΜ: Η χώρα ωρίμασε, δεν χρειαζόμαστε ρίζες 2.000 ετών



«Η χώρα μου «ωρίμασε» και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση». Αυτή η δήλωση ανήκει στον Νικόλα Ντιμιτρόφ, υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο οποίος από τη Σόφια στέλνει μήνυμα συναίνεσης και συνεργασίας με την Ελλάδα.

Κατά τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich») στη Σόφια, ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στην προσπάθεια οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία του γειτονικού κράτους να οδηγηθούν σε θετική κατάληξη.
«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv.
«Στο πλαίσιο των προσπαθειών για συμφιλίωση με την Αθήνα, η ΠΓΔΜ μετονόμασε την περασμένη εβδομάδα το αεροδρόμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Σκοπίων, που γίνεται Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων» σχολιάζει ο ιστότοπος.
Η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο η διαφορά της Αθήνας και των Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε από πλευράς του στη σύνοδο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.
Τζανακόπουλος: «Ο όρος Μακεδονία θα περιέχεται στη συμφωνία»

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν δυναμική, αλλά προϋπόθεση είναι η αλλαγή των αλυτρωτικών αναφορών στο σύνταγμα».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία είναι δεδομένος σε ενδεχόμενη συμφωνία. «Είναι λανθασμένη η άποψη της απάλειψης του όρου ’’Μακεδονία’’, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη στάση από τους εταίρους μας, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους εταίρους μας», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ακούμε το μήνυμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, αλλά διαφωνούμε κάθετα» ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη Βουλή. Θα την ψηφίσει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του θα έχει την πλειοψηφία αν για παράδειγμα απέχουν οι ΑΝΕΛ. Επιπλέον υπάρχουν βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ήθελαν να ψηφίσουν μια συμφωνία όπως αυτή που θα φέρουμε», σχολίασε από την πλευρά του την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς.
patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου