Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα



Ακαρπη χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ ) τη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή και συναρμόδιων υπουργών, για τη σχεδιαζόμενη ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με την οποία έχει εκφράσει εξ αρχής τη διαφωνία της.
Τη Δευτέρα 26 του μηνός συγκαλείται εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιό της, με αποκλειστικό θέμα την προωθούμενη προς ψήφιση αυτή διάταξη του υπουργείου
Παιδείας. Την ημέρα εκείνη δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, με απόφαση που έλαβε από κοινού η ΚΕΔΕ με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και των βρεφονηπιοκόμων ( ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ).
Επίσης, στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, όπου θα κατατεθούν οι υπογραφές χιλιάδων γονέων με νήπια στους δημοτικούς σταθμούς που ζητούν να μην ψηφιστεί η σχετική διάταξη.
Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας, Πάνος Σκουρλέτης και Κώστας Γαβρόγλου, καθώς και η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου - και από τους φορείς, εκτός από την ΚΕΔΕ, τα προεδρεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ ( βρεφονηπιοκόμοι) και της ΔΟΕ (δάσκαλοι).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Παιδείας απέρριψε την πρότασή της για απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αντιπρότεινε επίσης να προβλέπεται η δυνατότητα δυνητικής εφαρμογής της, που κι αυτό δεν έγινε δεκτό.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε ότι η ψήφιση της σχετικής διάταξης θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών και στη λειτουργία των δημοτικών δομών. Επαναδιατύπωσε δε, το αίτημα για άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Την αντίθεσή του στη διάταξη αυτή, εξέφρασε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τονίζοντας ότι «υποβάλει τα παιδιά στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση» και «επιπλέον, απαξιώνει και υποβαθμίζει το ρόλο των εκπαιδευτικών-παιδαγωγών αυτής της ηλικίας με κίνδυνο να μείνουν άνεργοι χιλιάδες συμβασιούχοι-εργαζόμενοι».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτάθηκε η σύσταση επιτροπής, με αντικείμενο την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν από την υλοποίηση του μέτρου, κάτι που αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των αιρετών και των εργαζομένων στους δήμους, λέγοντας ότι ο σχετικός διάλογος θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί πριν από τη νομοθέτηση της ρύθμισης.
Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας και της ΠΑΣΥΒΝ, Ευαγγελία Καλαϊτζή, ανέφεραν ότι θα παραδοθούν στη Βουλή χιλιάδες υπογραφές γονέων που αντιδρούν στη ρύθμιση.
Οι ανωτέρω κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας για προχειρότητα και για έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις πρόσθετες υποδομές που απαιτούνται για την απορρόφηση των παιδιών και πρόσθεσαν ότι θα αναγκαστούν γονείς να επιλέξουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Δήλωσαν, επίσης, θετικοί στην υποχρεωτικότητα της διετούς φοίτησης στην προσχολική αγωγή, αλλά να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να επιλέγουν μεταξύ του δημοτικού παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου.
Η κ. Καλαϊτζή επισήμανε ότι εάν υλοποιηθεί το μέτρο στο σύνολό του, θα μείνουν στον αέρα οι 2.000 θέσεις νηπιαγωγών, που υπηρετούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι 1.200 συμβάσεις εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να είπε ότι η διάταξη θα ψηφιστεί ως έχει, ενώ επανέλαβε αυτά που είπε πρόσφατα στη Βουλή για σταδιακή ένταξη των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2018-19 σε 200 δήμους παραμεθόριων, νησιωτικών και τουριστικών περιοχών και στους υπόλοιπους δήμους τα επόμενα δύο έτη.
Η κ. Φωτίου διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι δεν θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας βρεφονηπιαγωγών, ούτε θα υποβαθμιστούν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, αντιθέτως θα δημιουργηθούν επιπλέον δομές.
Θετικοί στο μέτρο εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς «αποτελούσε αίτημα χρόνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας», όπως σημείωσαν.
Ο πρόεδρος τη ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής, δήλωσε ότι τα νηπιαγωγεία της χώρας διαθέτουν κενές θέσεις για τα τετράχρονα, καθώς την περίοδο 2008-2009 φοιτούσαν 160.000 παιδιά, ενώ σήμερα 135.000. Όπως υπογράμμισε, ανάλογες αντιδράσεις περί ανεπάρκειας δομών υπήρξαν και το 2006 με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ωστόσο τα επόμενα τέσσερα χρόνια λειτούργησαν επιπλέον 392 νηπιαγωγεία.
Την ανάγκη χρηματοδότησης για πρόσθετες υποδομές και για διορισμούς εκπαιδευτικών που θα απαιτηθούν επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου