Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Eθνικές εκλογές.Τα επικρατέστερα σενάρια.



Τρία σενάρια κυκλοφορούν και συζητιούνται το τελευταίο διάστημα στα πολιτικά παρασκήνια για την ημερομηνία των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Τρία ενδεχόμενα που παρά τις παραλλαγές τους παραμένουν σταθερά εδώ και καιρό. Το πρώτο είναι αυτό που υποστηρίζει επίσημα η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η κυβέρνηση θα συμπληρώνει τέσσερα χρόνια θητείας.

   Ετσι εξασφαλίζει μακριά θητεία για τους Συριζέους και οι υποστηρικτές του σεναρίου ελπίζουν μέχρι τότε σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ θεωρούν ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας βολικός μήνας για να στηθούν κάλπες. Κι αυτό γιατί ο κόσμος έρχεται από το χαλαρωτικό καλοκαίρι, ενώ μπορεί να ρυθμιστεί και η έναρξη των φορολογικών υποχρεώσεων ώστε οι …βαριές πληρωμές στην εφορεία να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές.
    Το δεύτερο σενάριο προβλέπει διπλή κάλπη το Μάιο του 2019. Να γίνουν δηλαδή ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές που έχουν οριστεί από τώρα ότι θα γίνουν το Μάιο εκείνης της χρονιάς και οι εθνικές εκλογές. Ετσι –όπως πιστεύουν οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης- μπορεί να διοχετευθεί η οργή του κόσμου για την παρατεταμένη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας στην ευρωπαϊκή και όχι στη βουλευτική κάλπη, που θεωρείται πιο κρίσιμη. Οι θιασώτες αυτής της εκδοχής θυμίζουν ότι στις εκλογές του 1981 -όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα πολωμένο- τα μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) κατάφεραν να συσπειρώσουν την εκλογική πελατεία τους και να συντρίψουν τα μικρά (ΚΚΕ εσ και ΚΟΔΗΣΟ), που έμειναν εκτός Βουλής αλλά πήγαν καλά στην ευρωπαϊκή κάλπη.
    Το τρίτο σενάριο προβλέπει οι εκλογές να στηθούν τον φετινό Σεπτέμβριο. Όπως τονίζεται και στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κερδίσει περιμένοντας την άνοιξη του 2019 και ότι ουσιαστικά μετά τη φετινή ΔΕΘ η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι προεκλογική. Επίσης με δεδομένο ότι τον φετινό Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα -με όποια συμφωνία και αν τελικά γίνει- θα μπει σε μια λιγότερο σφιχτή περίοδο τα εκλογικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι σημαντικά. Επιπλέον η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει την έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων, κερδίζοντας κρίσιμα κομμάτια του εκλογικού σώματος…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου