Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Συρία "Ώρα Μηδέν": Παγκόσμια ανησυχία για γενικευμένη σύρραξη


Eντείνεται η ανησυχία σε όλο τον κόσμο για το ζοφερό ενδεχόμενο να υπάρξει αναμέτρηση των μεγάλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.
Όλα δείχνουν ότι τις τελευταίες ώρες έχει καταλάβει "πυρετός" πολεμικής προετοιμασίας τις συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης, με αφορμή τις καταγγελίες για χρήση χημικών από το στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εναντίον ανταρτών, στην Ανατολική Γούτα,
κάτι που αρνούνται τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα, η οποία κάνει λόγο για "σκηνοθετημένη επίθεση".
Μετά την πολεμική του twitter του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κάλεσε την Ρωσίανα ετοιμάζεται γιατί "θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραίοι και νέοι και "έξυπνοι" πύραυλοι των ΗΠΑ στη Συρία", και την απάντηση Ρώσων αξιωματούχων "να δούμε τι είδους έξυπνους πυραύλους έχετε", η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η Βρετανία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση για την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.
Η Μέι δεν θα ζητήσει προηγουμένως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, σημειώνει το BBC, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές του.
Μια εκπρόσωπος τύπου της Τερέζας Μέι απέφυγε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.
Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε δηλώσει ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικάεναντίον της πόλης Ντούμα στη Συρία και ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητες.
"Η επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα στη Συρίαήταν μια σοκαριστική και βάρβαρη ενέργεια" τόνισε η Μέι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, τονίζοντας ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει λόγο για οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θέλει να αναλάβει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε απάντηση για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.
Τις πληροφορίες μεταφέρει και το sputniknews.com, το οποίο αναφέρει πως η Μέι φέρεται να μην θέλει να καθυστερήσει την απόφαση του Τραμπ! Επίσης πως επιθυμεί να αποφύγει την οποιαδήποτε… παρεμπόδιση εάν ακολουθήσει την κοινοβουλευτική οδό.


Λ. Οίκος: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι
Η άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση που έχει επέλθει τις τελευταίες ώρες, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και η αναγγελία της Νίκι Χέιλι, πρέσβειρας της Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ, ότι η Αμερική θα δράσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Οργανισμού, έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό γενικευμένης σύρραξης, στην περιοχή, με άγνωστες συνέπειες και επιπτώσεις.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, παρά την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να «ετοιμαστεί».
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο που θα απαντήσει.
Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση κι αρνήθηκε ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου στο twitter δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα.
Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, ο Τραμπ φαίνεται να "ζυγίζει" ακόμη τις επιλογές του για στρατιωτική δράση στη Συρία, παρά τα απειλητικά tweet για πυραυλική επίθεση. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο οποίος δήλωσε ότι είναι "έτοιμος" να παράσχει στρατιωτικές επιλογές στον πρόεδρο Τραμπ για αντίποινα για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία. 
Εντούτοις, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτή, ο Μάτιςτόνισε ότι οι ΗΠΑ "εξακολουθούν να αξιολογούν" τις πληροφορίες.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ετοιμάζει τις δικές του κινήσεις, ενώ στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιούν τόσο τις ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ, να μην αποφασίσουν τη μεγάλη κίνηση, που θα ανάψει το φιτίλι της γενικευμένης σύγκρουσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει τίποτε που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Πούτινυπογράμμισε στον Νετανιάχου ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας.
Επίσης, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λίβανο απείλησε ότι η Μόσχα θα καταρρίψει όλους τους αμερικανικούς πυραύλους με στόχο τη Συρία.
Η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από μια αεροπορική επιδρομή ενάντια σε μια συριακή αεροπορική βάση την Κυριακή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.
Στο πλευρό των ΗΠΑ φέρονται να συντάσσονται οι βασικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τις Βρετανία και Γαλλία να ετοιμάζονται για κοινές επιχειρήσεις, ενώ συμμετοχή δεν αποκλείεται να έχει και η Γερμανία, πλοίο της οποίας συνοδεύει ήδη τα πλοία του αμερικανικού στόλου που πλέουν στη Μεσόγειο. 
Στο άλλο στρατόπεδο, η Ρωσία στηρίζει τη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ, ενώ στο πλευρό της βρίσκεται το Ιράν, το οποίο διατηρεί ήδη στρατιωτικές μονάδες στα εδάφη της Συρίας.


Ετοιμάζεται και ο Μακρόν
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Γαλλία θα ανακοινώσει "εντός των επόμενων ημερών" την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία. Εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις "εγκαταστάσεις με τα χημικά" του καθεστώτος. Και σε καμία περίπτωση τους "συμμάχους" της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν. 
"Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας. Σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις που θα λαμβάναμε δεν θα είχαν προορισμό να πλήξουν τους συμμάχους του καθεστώτος ή να επιτεθούν εναντίον οποιουδήποτε αλλά να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις με χημικά που διαθέτει το καθεστώς", είπε χαρακτηριστικά.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αποκαλύπτει πως ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια δράσης στην Συρία στον Εμανουέλ Μακρόν. 
Η εφημερίδα επικαλείται ειδικούς αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους, εάν εγκρίνει ο Μακρόν την στρατιωτική δράστη, το πιο πιθανό σενάριο είναι η Γαλλία να επιτεθεί στην Συρία από την γαλλική βάση Saint-Dizier. Η βάση αυτή βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Δεν πρόκειται δηλαδή να επιτεθεί από τις βάσεις της στην Ιορδανία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κι αυτό επειδή οι συγκεκριμένες χώρες δεν θέλουν να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της γειτονικής Συρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου