Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Πέφτουν τα κάστρα του Τσίπρα: Έχασε και τους δημοσίους υπαλλήλους


Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ακόµη και εκεί που θεωρεί προνοµιακό του εκλογικό χώρο. ∆ηλαδή, στον δηµόσιο τοµέα! Αυτό αποκαλύπτεται από δηµοσκοπικά στοιχεία, σύµφωνα µε τα οποία σε πέντε κοινωνικές τάξεις, συµπεριλαµβανοµένου και του δηµοσίου τοµέα, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά εµφανίζεται να προηγείται στις προτιµήσεις του Αλέξη Τσίπρα, έστω και οριακά.

Ειδικότερα, το στοιχείο αυτό της οριακής προτίµησης στον κ. Μητσοτάκη και µεταξύ των δηµοσίων υπαλλήλων έχει τη σηµασία του για δύο λόγους:
Πρώτον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ µέσα σε δύο χρόνια έχει αυξήσει τον δηµόσιο τοµέα, θεωρώντας ότι διά της αποκαταστάσεως σε αυτόν όσων διορίζει, δηµιουργεί µια δεξαµενή δυνητικών ψηφοφόρων, «χρήσιµων» γι’ αυτήν στην προσεχή εκλογική αναµέτρηση.
Πράγµατι, µέσα στη τριετία 2015-2017 οι επιχειρήσεις του δηµοσίου τοµέα από 227 έγιναν 374, αυξηµένες κατά 147. Επιπλέον, τα Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου από 1.068 αυξήθηκαν σε 1.211.


Οσο για τον αριθµό των δηµοσίων υπαλλήλων, µονίµων και συµβασιούχων, αυξήθηκε κατά 23.751. î ∆εύτερον, επί σειρά µηνών η δέσµευση του αρχηγού της Ν.∆. για «λιγότερο κράτος», στο πλαίσιο της δηµοσιονοµικής µεταρρύθµισης, συνδεόταν από την κυβέρνηση µε τη µείωση µισθών και µε απολύσεις, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα, δεδοµένου ότι ο κ. Μητσοτάκης επαναλαµβάνει σε όλους τους τόνους και µε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση της Ν.∆. σε καµία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις δηµοσίων υπαλλήλων.
Στην τελευταία δηµοσκόπηση της εταιρίας Rass, ενώ γενικώς δόθηκε έµφαση, όπως συµβαίνει συνήθως, στη διαφορά µεταξύ των δύο κοµµάτων και ιδιαιτέρως στο διατηρούµενο προβάδισµα της Ν.∆., πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ένα πολύ σηµαντικό στοιχείο:
Στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργού, µεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλες τις κοινωνικές οµάδες υπερέχει ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, συµπεριλαµβανοµένου και του δηµοσίου τοµέα. Οι ερωτηθέντες ανήκαν (α) στους αυτοαπασχολούµενους, (β) στους µισθωτούς του δηµοσίου τοµέα, δηλαδή στους δηµοσίους υπαλλήλους, (γ) στους ανέργους, (δ) στα νοικοκυριά και στους φοιτητές και (ε) στους συνταξιούχους.
Πράγµατι, µεταξύ των δηµοσίων υπαλλήλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιµάται από το 21,7%, έναντι του 20,8% που προτιµάει τον σηµερινό πρωθυπουργό. Και αυτό παρά το γεγονός, όπως επισηµάνθηκε πιο πάνω, των αθρόων προσλήψεων συµβασιούχων και των µονιµοποιήσεων που έχουν γίνει.
ΑΝΕΡΓΟΙ
Ενδεικτικό του κλίµατος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι και ένα άλλο στοιχείο. Οτι η απώλεια εµπιστοσύνης από τους δηµοσίους υπαλλήλους στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα διαπιστώνεται και µεταξύ των ανέργων. ∆ηλαδή, µεταξύ των µελών µίας τάξης η οποία συνήθως διάκειται συµπαθώς προς την υποτιθέµενη αριστερή ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήµατα, έναντι όσων εκφράζουν µία φιλελεύθερη πολιτική στην Οικονοµία. Ετσι, µεταξύ των ανέργων η διαφορά υπέρ του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά οριακή είναι. Το 36,9% δείχνει την προτίµησή του προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι 26,8% που προτιµάει τον κ. Τσίπρα. Πρόκειται για διαφορά 10,1 ποσοστιαίων µονάδων. Η απόσταση αυτή την οποία παίρνουν οι άνεργοι από την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό οφείλεται στο γεγονός ότι παγιώνεται το καθεστώς των µακροχρόνιων ανέργων.
Ετσι, η απελπισία που διακατέχει τη µερίδα αυτή της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως τους νέους ανθρώπους που είναι χωρίς δουλειά, τους αναγκάζει να θεωρούν ότι µε µία άλλη οικονοµική πολιτική από αυτήν που εφαρµόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και που έχει καθαρώς εισπρακτικό χαρακτήρα και όχι αναπτυξιακό, έχουν περισσότερες ελπίδες να αποκατασταθούν επαγγελµατικά κάποια στιγµή. Πράγµατι, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η επίσηµη ανεργία ανέρχεται στο 21%, εντούτοις η Εκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι η πραγµατική ανεργία φτάνει πλέον το 27,5%.
Εξίσου σηµαντικό στοιχείο που απελπίζει τους εργαζοµένους εξαιτίας της ανυπαρξίας αναπτυξιακής προοπτικής είναι το γεγονός ότι η µερική απασχόληση έχει φτάσει στο 54,9%, που για τους εργαζοµένους αποτελεί έναν πρόσθετο µηχανισµό λιτότητας. Mία άλλη κοινωνική οµάδα, στην οποία µάλιστα παρατηρείται και µία από τις µεγαλύτερες διαφορές υπέρ του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, είναι αυτή των νοικοκυριών και φοιτητών. Η απόσταση υπέρ του κ. Μητσοτάκη είναι 20,9 ποσοστιαίες µονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου