Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Εξαϋλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία – Επιστρέφει σε ποσοστά 2009


Μάχη επιβίωσης δίνει στην Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως φαίνεται, η επιθυµία της κυβέρνησης να βρεθεί λύση στο θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων έχει επηρεάσει τους Βορειοελλαδίτες ψηφοφόρους, που διαφωνούν µε τη διαφαινόµενη λύση. Οι πληροφορίες λένε ότι τα εκλογικά ποσοστά που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα σε αρκετές περιοχές έχουν κατρακυλήσει σε µονοψήφια νούµερα, γεγονός που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίµου, αλλά και την Κουµουνδούρου. Ετσι, στην κυβέρνηση και στο κόµµα
αναζητούν τρόπους για να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα, καθώς κανείς πλέον δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεδοµένου ότι σε όλα τα επίπεδα οι εξελίξεις τρέχουν.
Το γεγονός ότι εκούσια ή ακούσια η κυβέρνηση βρίσκεται µε όλα τα θέµατα ανοικτά -Ελληνοτουρκικά, σύλληψη Ελλήνων αξιωµατικών, ΑΟΖ Κύπρου, Σκοπιανό, τέταρτη αξιολόγηση, κρίση στο ποδόσφαιρο αλλά και Προανακριτική για τη Novartisκάνει πολλούς στο Μέγαρο Μαξίµου να πιστεύουν ότι θα ήταν µεγάλη αστοχία από µέρους τους να µην προσβλέψουν το ενδεχόµενο ενός ατυχήµατος και την αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ως «αντίβαρο» θα µπορούσε να εκληφθεί η µέχρι πρότινος καλή πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθληµα, κάτι, όµως, που διαψεύστηκε από τα ακραία γεγονότα της προηγούµενης Κυριακής στην Τούµπα. Οι εικόνες, µάλιστα, που εµφανίστηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες από το ντέρµπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ έφεραν την πλήρη ανατροπή και σε αυτό το θέµα, µε το Μέγαρο Μαξίµου να εµφανίζεται ιδιαίτερα προβληµατισµένο για τα εξελίξεις. 
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, για πρώτη φορά κορυφαίοι υπουργοί εµφανίζονται να είναι ιδιαίτερα προβληµατισµένοι σε ό,τι αφορά την ενδεχόµενη λύση για το θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων, καθώς αντιλαµβάνονται ότι οι συνέπειες θα είναι καθοριστικές για το κόµµα τους. «Θέλουµε πραγµατικά να λυθεί το θέµα της ονοµασίας της ΠΓ∆Μ, καθώς θεωρούµε ότι το τέλος της αντιπαράθεσης µε τους γείτονές µας για αυτό το θέµα θα είναι ιδιαίτερα καλό για την Ελλάδα, έλεγαν χαρακτηριστικά. Οµως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση από τα περισσότερα κόµµατα κάνει τα πράγµατα περίπλοκα και την ενδεχόµενη λύση µάλλον απίθανη».
Μέσα σε αυτό το κλίµα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Βόρειας Ελλάδας έχουν αρχίσει να αναζητούν τους τρόπους αντίδρασης και προσέγγισης της εκλογικής τους πελατείας, καθώς σε κεντρικό επίπεδο η ανεύρεση νέου αφηγήµατος µοιάζει µάλλον αδύνατη αυτήν τη στιγµή.
Οµως και σε αυτή την επιλογή τα πράγµατα δεν φαίνονται ιδιαίτερα εύκολα για τους βουλευτές, καθώς το Μέγαρο Μαξίµου βάζει όρια και κανόνες. Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξή του µε αφορµή όσα έγιναν στην Τούµπα έστειλε µήνυµα προς όλους ζητώντας τους να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις και τις συµµαχίες που θα κάνουν. «Εγώ θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ, εάν δω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές µιας αριστερής κυβέρνησης, να αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόµενα για να εξυπηρετήσουν µια εκλογική τους πελατεία. Εδώ πρέπει να είµαστε κάθετοι. Συµµετέχουµε σε µια πολιτική µάχη, έχουµε µια ιδεολογία. ∆εν είναι ούτε διαχείριση µικροπελατειακών καταστάσεων ούτε για να κλείνουµε το µάτι δεξιά και αριστερά. Αυτές είναι οι παθογένειες της πολιτικής. Αυτό εννοούσε ο Τσίπρας όταν είπε -και πράγµατι το είπεσε έξαλλη κατάσταση ότι αυτή την ιστορία θα την τελειώσει. Γιατί, ακριβώς επειδή δεν τον κρατάει κανείς, δεν έχει και κανέναν λόγο να την κουκουλώσει», τόνισε ο υπουργός.
Το παράδοξο στην όλη ιστορία είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα δεν δέχονται πόλεµο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως θα περίµενε κανείς, αλλά από το στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος κινητοποιείται ιδιαίτερα στην περιοχή για το θέµα της ονοµασίας των Σκοπίων, βάλλοντας στην πραγµατικότητα κατά της κυβέρνησης.
Αυτός, άλλωστε, ήταν πίσω από την κινητοποίηση που έκαναν οι ΑΝ.ΕΛ. στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ελέγχει ένα µεγάλο κοµµάτι πρώην ψηφοφόρων του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο εµφανίζεται πρόθυµο να κινητοποιηθεί προκειµένου να µην περάσει λύση µε σύνθετη ονοµασία για την ΠΓ∆Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου