Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Μ'ένα τηλεφώνημα "πήρε" τη Μακεδονία.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων την Τρίτη, για το ονοματολογικό.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο telma, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Δευτέρας.
«Μιλήσαμε για μία ώρα, είναι μια
ιστορική συμφωνία. Απομένει να μιλήσουμε αύριο, με αισιοδοξία, για να βρούμε μια λύση. Η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα telegrafi, κάνοντας λόγο για μία «δίκαιη και ισχυρή συμφωνία που θα ανοίξει στη χώρα του την πόρτα για καλύτερες ημέρες».
Οταν ρωτήθηκε για την ονομασία, δεν θέλησε να απαντήσει. «Είναι σημαντικό και δίκαιο να ανακοινωθεί η απόφαση και από τις δύο πλευρές. Το έντιμο είναι ο σεβασμός προς όλους σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ολοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΑΤΟ χωρίς την αλλαγή της ονομασίας».
Για την ίδια συνέντευξη, δημοσίευμα του IBNA ανέφερε ότι ο Ζάεφ είπε: «Από την αρχή των διαπραγματεύσεων εξέφρασα την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο».  
«Είχαμε συμφωνήσει στο "Μακεδονία του Ιλιντεν"»
Μιλώντας στο telma, ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι η πρότασή του «Μακεδονία του Ιλιντεν»- που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα- έβρισκε σύμφωνο τον Αλέξη Τσίπρα.
«Οταν είχαμε κάτι αποδεκτό για τους δύο πρωθυπουργούς, το ανακοινώσαμε. Ηταν το "Μακεδονία του Ιλιντεν", αλλά μετά δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική κοινή γνώμη. Βλέπω ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ειλικρινής και θέλει να επιλύσει το ονοματολογικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το telma.
«Εάν ο Ιβάνοφ δεν επικυρώσει τη συμφωνία, μπλοκάρει την πρόσκληση του ΝΑΤΟ»
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ερωτηθείς για την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας του, απέναντι στη συμφωνία, απάντησε: «Εάν ο Ιβάνοφ σταματήσει την επικύρωση της συμφωνίας, μπλοκάρει και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα και όλοι θα μπορούν εκφράσουν τις απόψεις τους. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα διατηρήσει τα συμφέροντα του κράτους»
«Κλειδώνει» το Βόρεια Μακεδονία
Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της συνομιλίας των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ που έλαβε χώρα το μεσημέρι στις 3. Επί μία περίπου ώρα Τσίπρας και Ζάεφ συζητούσαν τις τελευταίες εξελίξεις και συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά και αύριο, Τρίτη, το πρωί.
Οπως φαίνεται «κλειδώνει» το «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία), παραμένει όμως αγκάθι του erga omnes κάτι που συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ.
Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το όνομα το επέλεξε ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς, και αφού τα Σκόπια είχαν απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη», η Ελλάδα το «Μακεδονία-Σκόπια» αλλά και το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Άνω Μακεδονία και όπως άφησε να εννοηθεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ,  ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες η οποία φέρεται να είναι το «Βόρεια Μακεδονία».
Οι δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για μια ώρα «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με το Μαξίμου και συμφώνησαν να «ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους» σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, το πρωί της Τρίτης.




2 σχόλια:

  1. Τη γνώμη των Ελλήνων την υπολογίζει κανείς σ' αυτόν τον τόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ.ΕΥΤΗΧΩΣ Η΄ΔΥΣΤΗΧΩΣ Η ΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ,ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΩΜΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή