Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Μητσοτάκης σε Γερμανό πρέσβη: «Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία παράδοσης της Μακεδονίας»


Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μάλλον δεν θα περίμεναν αυτή την αντίδραση από τον εθνικό ξεσηκωμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή, οι ΑΝΕΛ φαίνεται πως εξαϋλώνονται με την στάση που κρατάνε στο Σκοπιανό, καθώς εμμέσως ή αμέσως, βάζουν πλάτη στον Α. Τσίπρα.


Την ίδια στιγμή, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στη ΝΔ. Με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα, Γιενς Πλέτνερ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 27 Ιουνίου.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε στον Γερμανό Πρέσβη ότι θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΠΓΔΜ και επανέλαβε την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επικυρώσει τη συμφωνία αυτή, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν στην ελληνική Βουλή.
Ξεκάθαρη λοιπόν τοποθέτηση μπροστά στα μάτια του Γερμανού πρέσβη. Η δήλωση είναι σημαντική, διότι το Βερολίνο είναι γνωστό πως καίγεται εδώ και δεκαετίες για το Σκοπιανό. Θέλει να αλώσει για άλλη μια φορά τα Βαλκάνια, με τα Σκόπια να είναι ο Δούρειος Ιππος των Γερμανών.

Τι δήλωσε λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του κόμματος
Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε μία κακή συμφωνία, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι πληγωμένοι, επειδή η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες τους.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε κάνει στο παρελθόν, αποδέχθηκε μία συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά με την υπογραφή στις Πρέσπες. Σε ερώτηση, δε, τι θα κάνει η ΝΔ αν μέχρι να έλθει στη Βουλή η συμφωνία, είναι εκείνη κυβέρνηση και διαθέτει την κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία, η κ. Σπυράκη διάβασε το άρθρο 4 της συμφωνίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα κυρώσει τη συμφωνία όταν ολοκληρωθούν τα βήματα που προβλέπονται και από την πλευρά της πΓΔΜ.
«Η ΝΔ», συνέχισε η κ. Σπυράκη, «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και για να βελτιώσει τη συμφωνία, μία συμφωνία που από την στιγμή που υπεγράφη, προκάλεσε και προκαλεί ζημιά». Σημείωσε ότι ο κ. Ζάεφ θα καθίσει με τους εταίρους του ΝΑΤΟ.
«Αν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πει «ναι» στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όλοι θα πανηγύριζαν» είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Με δεδομένο τον χρόνο και τις δεσμεύσεις, επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ».
Αντίδραση ΝΔ για το δημοσίευμα της FAZ
Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών δημοσιογράφου της FAZ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στο εξωτερικό πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια, προχωρά η Εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Είναι επίσημο: η ΝΔ είναι έτοιμη να καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας. Να τσεκάρετε τις πηγές σας» είναι η ανάρτηση της κ. Σπυράκη στο twitter.
H υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από χθες, καθώς, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τους ισχυρισμούς, ο δημοσιογράφος έσπευσε να διαψεύσει τον πρόεδρο της ΝΔ.
«Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ διέψευσε τη FAZ πως ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό», έγραψε ο δημοσιογράφος της FAZ Michael Martens, sε ανάρτησή του στο twitter, συμπληρώνοντας: «Δύο πηγές στο Βερολίνο μου είπαν πως ο Μητσοτάκης είπε ακριβώς αυτό: Είναι εντάξει με μια συμφωνία, αλλά έπρεπε να προκαλέσει θόρυβο για να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου