Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Γνωριμία με βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης, πάνω σε δύο τροχούς!


Τα όρη και τα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης θα πάρουν για πέντε μέρες δεκάδες Έλληνες και ξένοι μοτοσικλετιστές που συμμετέχουν στο MotOFFtour 2018 που διοργανώνεται από την Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία της Ελλάδας (MOT.O.E), ύστερα από ανάθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού (FIM).
Το ταξίδι έχει οριστεί για το διάστημα 14 με 18 Ιουνίου και τελεί υπό την Αιγίδα του
Υπουργείου Εσωτερικών Μακεδονίας - Θράκης. Η εκκίνηση θα γίνει από τις Σέρρες και ο τερματισμός στα Κοκκινόγεια Δράμας.
Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν μια διαδρομή μήκους 550 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα σχεδόν 450 σε χώμα. “ Ωστόσο θα υπάρχει και μία παράλληλη διαδρομή (με κοινή αφετηρία και τερματισμό) αλλά σε ασφάλτινο δρόμο, για όσους δεν θέλουν να... σκονιστούν”, αποκαλύπτει μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ο έφορος τουρισμού της ΜΟΤ.Ο.Ε., Παναγιώτης Καλαϊτζής. Εξηγεί ότι οι μοτοσικλετιστές και των δύο διαδρομών θα έχουν κοινή αφετηρία και κοινό τερματισμό, όπως και διανυκτερεύσεις σε κοινούς τόπους, με σκηνές. Η πρώτη διανυκτέρευση θα γίνει στη Χρυσοπηγή (πριν τον Λαϊλιά), η δεύτερη στο Δασικό Χωριό “ Καρά Ντερέ”, η τρίτη στο δασικό χωριό του Ερύμανθου πάνω από την Ξάνθη και η τέταρτη στη λίμνη των Κοκκινογείων Δράμας, όπου είναι και το σημείο του τερματισμού.

Μοτοτουρισμός
“ Οι συναντήσεις μοτοσικλετών ανά τον κόσμο αποτελούν μια σταθερά ανερχόμενη δραστηριότητα, γύρω από την οποία “ χτίζεται” ένα κομμάτι του τουρισμού που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στους πολλούς, έχει όμως το δικό του κοινό και μάλιστα φανατικό: τον “ μοτοτουρισμό” “ , λέει το έτερο μέλος της ΜΟΤ.Ο.Ε. και γνωστός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, ο Αλέκος Στυλιανίδης. Για να δώσει ένα δείγμα της δυναμικής αυτού του αναπτυσσόμενου τουρισμού αναφέρει ότι “ πέρσι τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα φιλοξένησε το Mototour of Nations που τελούσε πάλι υπό την αιγίδα της ΜΟΤΟΕ και της FIM. Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 300 μοτοσυκλετιστές απ΄όλο τον κόσμο, οι οποίοι γνώρισαν τις κρυφές ομορφιές της Ηπείρου, έτσι όπως λίγοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του Mototour of Nations από τη FIM. Η πρώτη έγινε στο Μονακό και η δεύτερη στην Πορτογαλία, ενώ η φετινή (4η) θα γίνει στην Ιορδανία.

Προέχει η ασφάλεια
Αναφερόμενος σε οργανωτικά θέματα του MotOFFtour 2018 ο Αλέκος Στυλιανίδης τονίζει πως “ το κύριο μέλημα του ταξιδιού κατά μήκος των επιλεγμένων δρομολογίων είναι η ομαλή διεξαγωγή του και η ασφάλειας των συμμετεχόντων. Για το σκοπό αυτό, λέει, γίνεται σχολαστικός έλεγχος κάθε τμήματος της διαδρομής ώστε να αποφευχθούν πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως είναι ένας... κλειστός δρόμος από πτώση δέντρου ή μια συνάντηση με... αρκούδα.“
Οι μοτοσυκλέτες που τρέχουν στην MotOFFtour 2018 είναι μεγάλου κυβισμού (άνω των 400 κυβικών) και ανήκουν στην κατηγορία On-Off Adventure, όπως είναι η BMW GS 1200, AfricaTwin, SuperTenere, KTM 1290 κ.α.
Μεγάλη σημασία -βάσει του κανονισμού, δίδεται στα ελαστικά των μοτοσυκλετών. Ο κανονισμός συμμετοχής προβλέπει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται ελαστικά εκτός δρόμου (τουλάχιστον 50/50). Για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν μέχρι τις Σέρρες με ελαστικά δρόμου και να φέρνουν τα δικά τους ελαστικά εκτός δρόμου, θα υπάρχει μέριμνα αλλαγής ελαστικών στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης. Τα ασφάλτινα ελαστικά θα μεταφερθούν από τον διοργανωτή.

Γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα
Το MotOFFtour όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι μια αγωνιστική διοργάνωση αλλά μια τουριστική εξόρμηση που αποκοπεί στην ψυχαγωγία και την γνωριμία των συμμετασχόντων με τον τόπο που επισκέπτονται και τους ανθρώπους του. Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί ότι η διατροφή των συμμετασχόντων, καθ΄όλες τις ημέρες της διοργάνωσης “ θα αποτελείται από προϊόντα τοπικών παραγωγών ενώ η παρασκευή των γευμάτων θα γίνεται επί τόπου”.
Σε ό,τι αφορά τη διαμονή το πρόγραμμα προβλέπει ελεύθερο camping στο βουνό με εγκαταστάσεις μπάνιου και WC. Για το σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν τον δικό τους κατασκηνωτικό εξοπλισμό. Αυτός, μαζί με τις αποσκευές τους, θα μεταφέρονται -καθ 'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης- από τα οχήματα υποστήριξης της διοργάνωσης.
Κι επειδή όλα αυτά έχουν έξοδα, ο Αλέκος Στυλιανίδης μας εξηγεί ότι το κόστος συμμετοχής έχει οριστεί στα 280 ευρώ, ενώ για τους κατόχους ενεργής κάρτας της ΜΟΤ.Ο.Ε. και ενεργού Αθλητικού Δελτίου της Α.ΜΟΤ.Ο.Ε προβλέπεται έκπτωση 50% (140 € ).
Επόμενη μεγάλη διοργάνωση στην κατηγορία του μοτοτουρισμού που είναι προγραμματισμένη να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα είναι το Motocamp 2019 που διοργανώνει η FIM. Το φετινό Motocamp είναι σε εξέλιξη (6-9 Ιουνίου) και το φιλοξενεί η Κροατία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου