Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Γ.Καρασμάνης: «Δώστε τέλος στον παραλογισμό και στον ¨φοροεισπρακτικό διωγμό¨ των 1.200 αγροτών μας – μελών της Ο.Π. «ΑΘΗΝΑ»!


Τον χωρίς προηγούμενο παραλογισμό, να καλούνται οι αγρότες μέλη της Ο.Π. «ΑΘΗΝΑ», να αποδώσουν στην εφορία ΦΠΑ που νομιμότατα δεν έχουν εισπράξει για τη διακίνηση και διάθεση προϊόντων τους, καθώς και την ταλαιπωρία που αδίκως εξακολουθούν να υφίστανται, έφερε με Ερώτηση στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης!

Ο πρώην Υπουργός αποκαλύπτει με στοιχεία την κραυγαλέα αδικία σε βάρος 1.200 ανθρώπων οι οποίοι ενώ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί Κανονισμοί, όπως επισήμως αποδέχονταν οι οικείες οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και όπως αναφέρεται ρητώς σε απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, δεν ήσαν υπόχρεοι είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, καλούνται σήμερα – 25 χρόνια μετά τη δημιουργία της Ο.Π. «ΑΘΗΝΑ» και την ένταξή τους σ’ αυτήν – να πληρώσουν χρήματα που… δεν έχουν εισπράξει και, συνεπώς, δεν έχουν ζημιώσει το Δημόσιο ούτε κατά ένα ευρώ!
Καταγγέλλει ότι, παρά το γεγονός ότι με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το θέμα αυτό, έχουν απαλλαγεί ομόφωνα οι διαχειριστές, ελεγκτές και λογιστές της Ο.Π. «ΑΘΗΝΑ», οι ίδιοι, νομοταγείς και συνεπέστατοι βιοπαλαιστές, εξακολουθούν να τελούν ¨υπό φορολογικό διωγμό¨, με δεσμεύσεις των ΑΦΜ τους, υπό την απειλή προστίμων και πλειστηριασμών, και ότι ακόμη καλούνται να απολογηθούν σε ανακριτές ως ¨κατηγορούμενοι¨ για… ανύπαρκτα αδικήματα!
Ο Γιώργος Καρασμάνης, κάνει λόγο για τα δραματικά αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί αυτοί οι αγρότες και οι οικογένειές τους, αλλά και για τον αναβρασμό που έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες, και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει ΑΜΕΣΑ τροπολογία προκειμένου να αρθεί τάχιστα η εξόφθαλμη και εξοργιστική αδικία και να αποδοθεί δικαιοσύνη, βάζοντας τέλος στον φορολογικό διωγμό αλλά στις δικαστικές περιπέτειες αθώων ανθρώπων!
Επισυνάπτεται η ΕΡΩΤΗΣΗ:


ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ:
«Παραγωγοί στα ¨γρανάζια¨ της εφορίας για να πληρώσουν ΦΠΑ που νομίμως δεν εισέπραξαν»!

Αντιμέτωποι με έναν φορολογικό παραλογισμό, βρίσκονται χίλιοι διακόσιοι (1.200) αγρότες μας και οι οικογένειές τους, μέλη Ομάδας Παραγωγών, με τις οικείες ΔΟΥ να τους ζητούν την απόδοση ΦΠΑ τον οποίο νομίμως δεν έχουν εισπράξει, και να απειλούνται με πρόστιμα, κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς και δικαστικές περιπέτειες!

Πριν από εικοσιπέντε (25) και πλέον χρόνια στον Νομό μας,  συγκροτήθηκε μια Ομάδα Παραγωγών Φρούτων και Κηπευτικών με την επωνυμία «Η ΑΘΗΝΑ», με ιδιωτικό συμφωνητικό που είχε και τη μορφή ιδρυτικού καταστατικού και με αντικείμενο την διακίνηση των προϊόντων τους. Καταχωρήθηκε στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας (αύξων αρ. 66/09-03-1993) και στο Επιμελητήριο Πέλλας (αριθμ. πρωτ. 159/08-03-1993).

          Άρχισε να λειτουργεί ως Ομάδα Αγροτών – Παραγωγών στα πλαίσια του Κοινοτικού Κανονισμού 1035/72, και με αυτήν την καταστατική της ιδιότητα αντιμετωπίζονταν από τις οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), όπως καταγράφεται και σε σχετική απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό και, η μέσω αυτής της Ομάδας συγκέντρωση και διακίνηση και διάθεση των προϊόντων τους δεν υπόκειντο   σε καταβολή αντίστοιχου ΦΠΑ για τις προς τρίτους πωλήσεις.  Άλλωστε, όταν η εν λόγω Ομάδα υπέβαλε τις καταστάσεις και τα τιμολόγια πωλήσεως  των προϊόντων  της,  στο  οικείο  παραστατικό  αναφερόταν ξεκάθαρα   ότι απαλλάσσεται  της  καταβολής  ΦΠΑ, και έτσι γίνονταν αποδεκτά από την ΔΟΥ Σκύδρας.
Μετά  από διάστημα λίγων μηνών, υπό νομική καθοδήγηση, στην Ομάδα δόθηκε η νομική μορφή αστικής εταιρίας με την ίδια ακριβώς επωνυμία, δηλαδή Ομάδα Παραγωγών Φρούτων και Κηπευτικών « Η ΑΘΗΝΑ». Επίσης, και υπό τη νέα της μορφή, η Ομάδα Παραγωγών διατήρησε το καταστατικό της με αναλλοίωτα τα  κυρίαρχα  άρθρα της - όπως την μη συμμετοχή των  αγροτών - μελών στα  κέρδη και τις  ζημίες  που είναι το κύριο χαρακτηριστικό μιας ομόρρυθμης  αστικής εταιρίας, καθώς και ότι θα εξέδιδε προς τα μέλη της εκκαθαρίσεις  και  όχι τιμολόγια.
Αν η «ΑΘΗΝΑ» δεν λειτουργούσε ή δεν αναγνωριζόταν ως ¨Ομάδα Παραγωγών¨, δεν  θα  μπορούσε να κάνει απόσυρση  κάτι που άριστα γνώριζαν  όλες  οι  αρχές  του νομού! ΄Ετσι συνέχισε απρόσκοπτα τη λειτουργία της και στις  περιοδικές καταστάσεις που υποβαλλόντουσαν, αρχικά στην ΔΟΥ Σκύδρας  και μετέπειτα  στην  ΔΟΥ  Έδεσσας  για τα πωλούμενα μέσω αυτής προϊόντα, στη σχετική στήλη διατυπώνονταν ότι  απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Τις δε καταστάσεις  αυτές  παρελάμβαναν και θεωρούσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι που αναγνώριζαν τα μέλη της εταιρίας  αυτής, ως αγρότες  παραγωγούς, μέλη εταιρίας με την μορφή Ομάδας Παραγωγών αγροτών… Και ότι, ως εκ τούτου, απαλλάσσονται της υποχρέωσης είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ.
Ιδιαιτέρως τονίζεται ότι, σε  κάθε  τιμολόγιο  πώλησης  προς τους  εμπόρους,  αναφέρονταν ρητά ότι  δεν χρεώνεται  ΦΠΑ και  η πώληση γίνεται  για  λογαριασμό  των παραγωγών.

ΕΠΕΙΔΗ, η συγκεκριμένη Ομάδα Παραγωγών λειτουργούσε επί σειρά ετών υποδειγματικά, τα δε μέλη ή οι διαχειριστές της, όπως και οι αρμόδιες ΔΟΥ γνώριζαν και, φυσικά, αποδέχονταν ότι νομίμως απαλλάσσονται της υποχρέωσης είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ βάσει των ισχυόντων κοινοτικών κανονισμών…

ΕΠΕΙΔΗ, είναι επιεικώς αδιανόητο και εντελώς παράλογο, σήμερα, μετά 25 έτη απρόσκοπτης λειτουργίας, οι φορολογικές υπηρεσίες να τους ζητούν επιστροφές χρημάτων ως απόδοση ΦΠΑ που ΝΟΜΙΜΩΣ ουδέποτε εισέπραξαν…

ΕΠΕΙΔΗ, η εταιρία αυτή αναγνωρίζονταν και αντιμετωπίζονταν από τις φορολογικές  αρχές όπως ήταν, δηλαδή ως ομάδα παραγωγών –αγροτών μη υποκείμενη σε  καταβολή ΦΠΑ . Όπως επίσης ότι, τα  προϊόντα που παρελάμβανε η Ομάδα  Παραγωγών «Αθηνά» καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας της, είτε έγιναν εξαγωγή που απαλλάσσεται από ΦΠΑ με την διαδικασία του απαλλακτικού που ισχύει από το 1992 μέχρι και σήμερα , είτε   για  απόσυρση, που ομοίως απαλλάσσονται του ΦΠΑ – συνεπώς, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ζημιωθεί ούτε ένα ευρώ , άρα τίποτα δεν νομιμοποιείται να διεκδικεί!..

ΕΠΕΙΔΗ, τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και με πρωτοβάθμια απόφαση (υπ αρ. 766/2017) του τριμελούς  εφετείου κακουργημάτων  Θεσσαλονίκης που απάλλαξε ομόφωνα τον διαχειριστή, τον  ελεγκτή  και τους  λογιστές της Ομάδας με το σκεπτικό ότι: «…έτσι επί σειρά ετών λειτουργούσε η εταιρία αυτή και αντιμετωπίζονταν από τις φορολογικές αρχές, ως Ομάδα Παραγωγών – Αγροτών μη υποκείμενη σε καταβολή ΦΠΑ».

ΕΠΕΙΔΗ, παρά την προαναφερθείσα απαλλακτική δικαστική απόφαση, οι παραγωγοί αυτοί, εξακολουθούν να καλούνται να απολογηθούν ως… ¨κατηγορούμενοι¨ και, ταυτόχρονα, υφίστανται τα πάνδεινα με δέσμευση  των ΑΦΜ τους, και με την δαμόκλεια απειλή  της επιβολής  προστίμων και πλειστηριασμών…

ΕΠΕΙΔΗ, αυτό το πρωτάκουστα θέμα, έχει οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα αυτούς τους ανθρώπους, από τους οποίους ζητείται η απόδοση ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει και, παράλληλα, έχει προκαλέσει και τεράστιο πρόβλημα και αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες…

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, να καταθέσει ΑΜΕΣΑ σχετική τροπολογία, προκειμένου να αρθεί η κατάφωρη αδικία – πραγματικός διωγμός – και να δοθεί επιτέλους τέλος στις δικαστικές και άλλες περιπέτειες, που υφίστανται αυτοί οι καθόλα νομοταγείς και συνεπείς βιοπαλαιστές παραγωγοί και οι οικογένειές τους!


Ο Ερωτών Βουλευτής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
​ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου