Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

"Μια τρύπα στο νερό" η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.


Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε για δύο ώρες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε τίποτα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις, τονίζοντας ότι έθεσε επιτακτικά και κατ’ ιδίαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το
ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πόσο σημαντική είναι για τον ίδιο η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα.
Ακόμα, τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα και ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς δεν γίνεται να κρατούνται επί τέσσερις μήνες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Μιλώντας ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις.
Ακόμα, είπε ότι διήρκεσε δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ’ ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Επίσης, ανέφερε ότι ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των οκτώ  Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πιο αισιόδοξος από ότι πριν ενώ τόνισε ότι το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον θέμα.
Επίσης, υπογράμμισε πως δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους αλλά ο Τ. Ερντογάν έδειξε ότι για τον ίδιο η έκδοση των οκτώ Τούρκων είναι πολύ σημαντική.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.
Ερωτηθείς ποιο ήταν το πιο δύσκολο σημείο στη «δύσκολη» όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως αυτό ήταν το ζήτημα των δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε δικαστικό δρόμο (2 Έλληνες στρατιωτικοί και 8 Τούρκοι αξιωματικοί), με τη διαφορά, όπως υπογράμμισε, ότι ο ένας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ ο άλλος έχει ολοκληρωθεί.
Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Ερντογάν, ο Α,έξης Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.
«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», είπε.
Για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν ανησυχεί για έξωθεν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας αλλά ως πρωθυπουργός οφείλει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδας. «Έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε για τη συμφωνία με την πΓΔΜ είναι σήμερα μια ιστορική μέρα γιατί με τη διακήρυξη των Βρυξελλών καθίσταται απολύτως σαφές ότι η πΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες θα καταλήξουν σε ένταξη στο ΝΑΤΟ  αν και μόνο αν αλλάξουν όνομα και Σύνταγμα, κάτι που όπως είπε, είπε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ.
Όσον αφορά τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική».
Ακόμα, πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται απ’ τη συμφωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου