Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Η Οκτωβριανή Επανάσταση έληξε άδοξα


Το 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε πρόωρες εκλογές επικαλούμενος την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος αλλά και τα εθνικά θέματα, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, που απαιτούσαν νωπή λαϊκή εντολή και λεπτούς χειρισμούς.
Σήμερα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, που βέβαια είναι ακόμα στην αρχή και έχει όλα τα εθνικά θέματα ανοιχτά: Από τα Ελληνοτουρκικά μέχρι το Σκοπιανό και τώρα έρχεται και το Αλβανικό. Μια χαρά
δικαιολογίες διαθέτει, λοιπόν, διότι και ο Παπανδρέου δικαιολογίες έψαχνε, για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Μέχρι να αποφασίσει όμως ο Αλέξης τι θα έπραττε στη θέση του ο Ανδρέας, θα ταλαιπωρεί τον Πάνο Σκουρλέτη.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εσωτερικών βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη δυσάρεστη θέση να πάρει πίσω όλα όσα υποστήριζε με πάθος τις προηγούμενες εβδομάδες. Αναγκάστηκε να ανέβει στο βήμα της Βουλής και να κάνει ακόμα και χιούμορ με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα γέλια του. Ηταν μια αμήχανη προσπάθεια του Πάνου Σκουρλέτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε. «Το ζητήσατε, το κάναμε. Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο, αλλά έγινε πράξη. Χαίρομαι που ξεκινάμε με γέλια. Θα περάσουμε καλά σήμερα». Τι άλλο να πει ο συνήθως μαχητικός και ετοιμόλογος υπουργός; Οτι άλλα είχαν συμφωνήσει και άλλα αποφάσισε το Μαξίμου; Οτι η… Οκτωβριανή Επανάσταση της αυτοδιοίκησης, που είχε οραματιστεί, μετατρέπεται σε Μάη του ’19; Ετσι «εξαφανίστηκαν» τα περί αλλοίωσης των εκλογών που συνεπαγόταν η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών όπως υποστήριζε. Μια τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτή λάθος ήταν αφού μπέρδεψαν τις Κυριακές, και ένα τηλεφώνημα από το Μαξίμου αρκούσε για να καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα η επιχειρηματολογία του.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ αγγίζει τον Πάνο Σκουρλέτη στο βαθμό που είναι αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και άρα ex officio στην πρώτη γραμμή του πυρός. Ομως, δεν ξεκινάει από αυτόν, αλλά από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, βλέποντας τη δημοσκοπική κατάρρευση και γνωρίζοντας πως η εφαρμογή των δύσκολων μέτρων είναι ακόμα μπροστά, κάνει ασκήσεις επί χάρτου για την ασφαλέστερη -για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για τη χώρα- ημερομηνία εκλογών. Οσο για τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, πιθανότερο είναι να μας εξαντλήσει με την επανάληψη παρά με την αλήθεια της. Ομως, γιατί επελέγη στη συγκεκριμένη φάση η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών την ίδια Κυριακή;
ΚΑΤ’ ΑΡΧΑΣ, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει συνεχόμενες εκλογικές ήττες. Ετσι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να φτάσει στον Οκτώβριο του ’19, έχοντας προηγουμένως χάσει στις ευρωεκλογές. Αν όμως «πακετάρει» τις εκλογικές διαδικασίες, θα ποντάρει στην… οφθαλμαπάτη της μίας Κυριακής. Κατά δεύτερον, μέχρι τον Μάιο του ’19 θα μπορούσε να «παγώσει» το θέμα της μείωσης των συντάξεων, με διάφορα πολιτικά και λογιστικά τεχνάσματα και διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσε να το τραβήξει μέχρι τον Οκτώβριο. Κατά τρίτον, το δημοψήφισμα στα Σκόπια, που αναμένεται τον Ιανουάριο και το οποίο θα είναι μάλλον θετικό, θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων και στο εσωτερικό της χώρας. Η αντίδραση της κοινής γνώμης και οι νέοι «χοροί του Ζαλόγγου» που θα ανοίξουν οι ΑΝ.ΕΛ. θα κάνουν ακόμα πιο εύθραυστη την κυβερνητική συμμαχία.
ΥΠΑΡΧΕΙ, ΟΜΩΣ, και άλλος ένας λόγος ή μάλλον ένα σκεπτικό στο πίσω μέρος του μυαλού των Συριζαίων εκλογολόγων: Οτι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα προτιμήσουν να δώσουν βάρος στη δική τους επανεκλογή και όχι στην υποστήριξη του κόμματος στις ευρωεκλογές. Δεδομένου ότι στους περισσότερους δήμους της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κατά κράτος, τη μεγαλύτερη απώλεια στήριξης θα μπορούσε να υποστεί η Ν.Δ. Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη θα προτάσσουν στις τοπικές κοινωνίες το ευρωπαϊκό δίλημμα -Μακρόν ή Ορμπαν-, στοχεύοντας στη δημιουργία σύγχυσης, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ κεντροαριστερών επιλογών και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για όλους αυτούς τους λόγους, κάλλιστα ο ένοικος του Μαξίμου θα αποφάσιζε και εθνικές εκλογές τον Μάιο του ’19, διότι, όπως έχουν ξαναπεί, «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Σε κάθε περίπτωση, εύκολο σενάριο για την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Ούτε εύκολη δουλειά για τον Σκουρλέτη.
 Δέσποινα Κονταράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου