Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018

Τα σπυράκια στο πρόσωπο που δεν πρέπει ποτέ να πειράζετε!


Ετοιμάζεσαι για το πάρτι της χρονιάς και διαπιστώνεις έντρομη πως το πρόσωπό σου έχει γεμίσει σπυράκια. Ο πειρασμός καραδοκεί. Θέλεις να τα σπάσεις πιστεύοντας πως έτσι θα αποκτήσειςς τη λεία επιδερμίδα που επιθυμείς.Αλλά ενώ θα μπορούσε να φαίνεται ως μια πολύ καλή ιδέα, η δερματολόγος Νατάσα Κουκ, προειδοποιεί πως αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σας χειρότερο.Μιλώντας στην Daily Mail, αποκάλυψε τα πέντε κοινά σπυράκια που πρέπει να αποφύγετε να αγγίξετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών.

Λευκά σπυράκια
Τα λευκά στίγματα δεν πρέπει ποτέ να τα πειράζετε. Φωτογραφία: Shutterstock
Τα σπυράκια αυτά που είναι γνωστά ως «κηλίδες γάλακτος» εμφανίζονται στο πρόσωπο σαν σκληρά, άσπρα σπυράκια κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
Η Κουκ λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να τα σπάσετε με τα χέρια σας, γιατί μπορεί να κάνετε ζημιά στο δέρμα. «Δεν έχουν άνοιγμα στο δέρμα καθώς είναι εγκλωβισμένα σαν κύστες» είπε.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο που θα σπάσει την επιφάνεια με μια αποστειρωμένη βελόνα και στη συνέχεια θα αποσπάσει απαλά την κύστη.
Έρπη
Αν προσπαθήσετε να σπάσετε τα σπυράκια του έρπη, μπορεί να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά. Φωτογραφία: Shutterstock
Ο έρπης είναι μικρές πληγές που σχηματίζονται συνήθως στα χείλη ή στο δέρμα γύρω από το στόμα, τη μύτη και στο πηγούνι.
Η δρ. Κουκ προειδοποιεί πως δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτά τα σπυράκια γιατί είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθούν γύρω από το πρόσωπό μας. Υπάρχουν ειδικά φάρμακα ή λοσιόν για την θεραπεία τους.
Σπυράκια που εμφανίζονται από το γύρισμα των τριχών
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η επίσκεψη στον δερματολόγο. Φωτογραφία: Shutterstock
Η Δρ,. Κουκ λέει πως το να προσπαθήσετε να σπάσετε τα σπυράκια που έχουν σχηματιστεί από τρίχες που έχουν γυρίσει προς τα μέσα, λόγω π.χ. του ξυρίσματος, δεν είναι σίγουρα η καλύτερη λύση. «Δημιουργείται ένα τραύμα χωρίς καν να βγει η τρίχα και που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή ή ουλές» εξήγησε.
Ο καλύτερος τρόπος για να τις αφαιρέσετε είναι, ανάλογα με το πόσο βαθιά είναι, ένας δερματολόγος που χρησιμοποιεί αποστειρωμένη βελόνα για να βγάλει τις τρίχες.
Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι επίσης μια πολύ καλή προτεινόμενη λύση, καθώς θα εμποδίσει την εμφάνισή τους.
Κόκκινα στίγματα
Τα κόκκινα εξογκώματα, γνωστά και ως μικροσκοπικά σπυράκια, φεύγουν συνήθως μόνα τους με την πάροδο του χρόνου.
Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το δέρμα σας, όπως η κρέμα για απολέπιση ή συστατικά που διαλύουν την κερατίνη όπως το σαλικυλικό οξύ και το γαλακτικό οξύ.
Σπυράκια ακμής
Αφήστεβ τα σπυράκια της ακμής να φύγουν μόνα τους. Φωτογραφία: Shutterstock
Τα σπυράκια ακμής είναι πιο κοινά στους εφήβους και τους ενήλικες σε νεαρή ηλικία.
Η δρ. Κουκ είπε ότι είναι καλύτερα να τα αφήσετε να φύγουν μόνα τους, αν θέλετε να αποφύγετε τις ουλές. Σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ βαθιά και μπορεί να δημιουργηθεί τραύμα.
Αλλά αν σας ενοχλούν, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο.
Μαύρα στίγματα
Τα μαύρα στίγματα είναι τα μόνα σπυράκια που μπορείτε να πειράξετε. Φωτογραφία: Shutterstock
Επιτέλους, καλά νέα. Η Δρ. Κουκ λέει ότι μπορείτε να τα σπάσετε εφόσον είναι στην επιφάνεια του δέρματος. Πάντα όμως, να χρησιμοποιείτε ένα χαρτομάντιλο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου