Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Τα Σκόπια παίρνουν «χρυσή βίζα», η Ελλάδα κερδίζει… εκλογές


Την «χρυσή βίζα» που περίμεναν χρόνια, για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία, παίρνουν σήμερα τα Σκόπια. Μια ιστορική Σύνοδος, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Ιστορική και για τη γειτονική χώρα αλλά και για την Ελλάδα καθώς οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τη χώρα μας, μιας περιόδου η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2019.

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα και αιφνιδιασμοί, η κυβέρνηση θα αποφασίσει ενδεχομένως και τετραπλές εκλογές στις 26 Μαίου. Μια ημέρα όπου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, οι ευρωεκλογές και αν γίνει δεκτή η χθεσινή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι περιφερειακές και δημοτικές (ο δεύτερος γύρος).
Ο στόχος προφανής. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ψήφος είναι πιο χαλαρή και το κόμμα που ηττάται θα υποστεί μικρότερες απώλειες από το αν οι εθνικές εκλογές γίνονταν μόνες τους. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα εμφανίζεται να έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του, θα μπορεί την επόμενη ημέρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε περίπτωση που η εκλογική επιρροή του είναι λιγότερο μειωμένη στις ευρωεκλογές ή ακόμη και στις αυτοδιοικητικές, εκεί όπου οι συμμαχίες μπορεί να του δώσουν δήμους ή περιφέρειες.
Μέχρι τότε βεβαίως μπορούν να γίνουν πολλά, κυρίως ένα πολιτικό «ατύχημα» που θα έφερνε νωρίτερα τις κάλπες. Ένα «θερμό» επεισόδιο με τους Τούρκους, η αδυναμία να κλείσει η συμφωνία για το Μακεδονικό, κωλυσιεργία από την πλευρά των Σκοπίων ή ακόμη και πτώση της κυβέρνησης λόγω φυγής βουλευτών.
Δεν εμφανίζονται
Αλλωστε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραπονούνται ότι δεν μπορούν να πάνε σε εκδήλωση στη Μεσσηνία φοβούμενοι επεισόδια ή αποδοκιμασίες με αφορμή το Μακεδονικό.
Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει ένα μεγάλο ρίσκο. Μπορεί να δίνει χρόνο σ’ αυτόν που πρέπει να ανακτήσει το πλεονέκτημα, από την άλλη, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος μια διαρκούς και αυξανομένης λαϊκής οργής για την ονομασία. Πολλοί ερωτούν αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέχει καθημερινά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις οργής για τους επόμενους 10 μήνες. Αν μπορούν να μην πηγαίνουν στην επαρχία και στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Είναι χαρακτηριστικό το παράπονο υπουργού ο οποίος ζητά άλλη θέση, να πάψει δηλαδή να ασκεί εξουσία, διότι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο, δεν μπορεί καν να πάει στην πόλη που γεννήθηκε.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, και με την αντιπολίτευση να είναι καθαρά εναντίον της κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, διεξάγεται σήμερα και αύριο το συνέδριο του ΝΑΤΟ.
Παρά τα ψεύτικα και πομπώδη μηνύματα Καμμένου για την ελληνικότητά της κι ότι αυτός θα εμποδίσει τη συμφωνία, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Τα Σκόπια παίρνουν σήμερα πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, με τον πλέον επίσημο τρόπο. Όπως είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, υπάρχει η πρόθεση των 29 συμμάχων του ΝΑΤΟ να απευθύνουν πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στη συμμαχία, «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί».
Παράλληλα, δόθηκε κοινή Συνέντευξη Τύπου της ΥΠΑΜ της πΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα, και του Εθνικού Συντονιστή για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, η Σεκερίνσκα εξέφρασε την προσδοκία πως στις Βρυξέλλες η Συμμαχία θα λάβει απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.
Επισήμανε πως όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους πολίτες της πΓΔΜ, που θα έχουν τον τελικό λόγο στο δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.
Είπε πως δεν αναμένει ότι θα υπάρξει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που θα παρεμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ.
Υπενθύμισε ωστόσο ότι για να κυρώσει η Ελλάδα το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα η πΓΔΜ να έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή να έχει διεξαχθεί με επιτυχία το δημοψήφισμα και να έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές αλλαγές.
Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι κατά την διαδικασία διαπραγματεύσεων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα ζητηθεί από την πΓΔΜ η εκπλήρωση πρόσθετων πολιτικών κριτηρίων.
Παράδειγμα;
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Blic, με τίτλο «Μπορούν το Βελιγράδι και η Πρίστινα όπως η Αθήνα και τα Σκόπια;», αναφέρει ότι «η επίλυση της διαμάχης Αθήνας-Σκοπίων, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε και στην Αθήνα και στα Σκόπια, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το Βελιγράδι και την Πρίστινα, για την επίλυση του Κοσοβαρικού».
Επισημαίνει ότι «τα Σκόπια, κακός ευρωπαίος μαθητής και συμμαθητής της Σερβίας στο ευρωπαϊκό θρανίο, σε μια ημέρα κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα που ήταν θηλιά στο λαιμό τους στην ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας».
Στη μάχη των Βρυξελλών θα παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Κοτζιάς και ο…Πάνος Καμμένος. Θα έχει επομένως ενδιαφέρον αν ο υπουργός Αμυνας θα καλωσορίσει τους Σκοπιανούς ως «Βόρεια Μακεδονία» κι αν συναινεί στο να γίνουν οι εκλογές και πότε.
Η αλήθεια είναι ότι το ΝΑΤΟ θα επιχειρήσει να συγκεράσει τις απόψεις των Ελλήνων και των νεόκοπων Σκοπιανών και δεν θα πει ξεκάθαρα τι ακριβώς απευθύνει. Όμως, αυτό που θα μείνει στο τέλος της μέρας είναι ότι η «Βόρεια Μακεδονία» παίρνει εισιτήριο που κανείς δε μπορεί να αποτρέψει. Ούτε βεβαίως ο…   Καμμένος που πουλάει πατριωτικά CD όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου