Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Tριπλές εκλογές τον Μάιο.


Ενισχύονται τα σενάρια περί τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 καθώς η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.Το «αίτημα» Τσίπρα διεμηνύθη στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη χθες και αμέσως ξεκίνησαν οι σχετικές συνεννοήσεις. Ο Π. Σκουρλέτης δεν μπορούσε να «εκτεθεί» ο ίδιος , καθώς στο νομοσχέδιο που κατέθεσε, η πρόβλεψη για εκλογές ήταν 13 και 20
Οκτωβρίου του 2019. Ετσι, κρίθηκε ως προσφορότερη, η λύση της τροπολογίας βουλευτών οι οποίοι πρότειναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Με συνοπτικές διαδικασίες, συνετάχθη η σχετική τροπολογία – κατά πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών – υπεγράφη από τους 16 βουλευτές και κατετέθη αργά το βράδυ στη Βουλή ώστε να συζητηθεί την Πέμπτη.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία που υπογράφουν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει οι επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να διεξαχθούν - κατ' εξαίρεση - όχι τον Οκτώβριο του 2019, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου Σκουρλέτη, αλλά μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 18-19 Μαΐου.
Ουσιαστικά προτείνουν ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να γίνει μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές και ο δεύτερος γύρος -όπου χρειαστεί- να διεξαχθεί την Κυριακή που θα γίνουν και οι ευρωεκλογές.
Αμέσως ξεκίνησαν να ακούγονται σενάρια για προσπάθεια της κυβέρνησης για να στηθούν τέσσερις κάλπες ώστε να διενεργηθούν μαζί βουλευτικές, ευρωεκλογές και παράλληλα δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «προτείνεται κατ' εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».
Πού στοχεύει η κυβέρνηση
Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου θέλουν να έχουν ανοικτή την επιλογή να στήσουν τέσσερις κάλπες (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές) την ερχόμενη άνοιξη για πολλούς λόγους:
·         Γιατί οι πολλαπλές κάλπες, είναι η κλασική μέθοδος «εκτόνωσης» της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.
·         Γιατί τον ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει να αδρανοποιηθούν για τις εθνικές εκλογές, στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ και την Κεντροαριστερά τα οποία θα δραστηριοποιηθούν στην αυτοδιοίκηση.
·         Επιπλέον, το αφήγημα της κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθεί ότι φτάνει στη λήξη του μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο αλλά και την κύρωση από τη Βουλή Ελλάδας και Σκοπίων, της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο – όπως δήλωσε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου