Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η «Μακεδονία» που κλείδωσε, η εξαπάτηση του κόσμου και η περιπέτεια του Τσίπρα


Τα γεγονότα που ακολουθούν περιγράφονται από ευρωβουλευτές που έζησαν το τελευταίο διήμερο από κοντά τις συνεδριάσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Τετάρτη πρωί και στην αίθουσα της Ολομέλειας εισέρχεται ο πρωθυπουργός με την ελληνική αποστολή. Οι ευρωβουλευτές που βρίσκονται εκεί για να ακούσουν το… όραμα του Αλέξη Τσίπρα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, δεν είναι πολλοί. Ούτε η μισή αίθουσα δεν έχει
γεμίσει…
Μόλις ο Ελληνας πρωθυπουργός αρχίζει να μιλά όλοι αντιλαμβάνονται δύο πράγματα: Ότι ήρθε με «λυμένο το ζωνάρι για καυγά» κι ότι ήταν ένας άλλος Τσίπρας. Καμιά σχέση με την προ τετραετίας εμφάνιση του… επαναστάτη αριστερού που ήθελε να αλλάξει την Ευρώπη.
Ρεαλιστής, έχοντας κάνει ξεκάθαρη στροφή στον οικονομικό και πολιτικό ρεαλισμό της Ευρώπης και θυμίζοντας σε όλους ότι και… οι αδιόρθωτοι μπορούν να αλλάξουν αν η χώρα τους φτάνει ένα βήμα από το χείλος της καταστροφής.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα αφορούσε την επιτυχία της δικής του κυβέρνησης στην οικονομία αλλά και στο «Μακεδονικό», όμως μόλις άρχισαν οι τοποθετήσεις ευρωβουλευτών φάνηκε ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκνευρισμένος. Οι επιθέσεις κατά αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, η εξαγωγή του κλίματος πόλωσης που επικρατεί στην Ελλάδα και η ειρωνική διάθεση που επέδειξε, σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς. «Εδώ είναι ευρωβουλή, δεν είναι η Βουλή των Ελλήνων να έρχεται να μιλά σαν κομματάρχης», έλεγαν κάποιοι τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία από το Στρασβούργο.
Κανείς δεν τον χειροκρότησε, πολλοί μάλιστα αποχώρησαν από την αίθουσα ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στον κ. Τσίπρα (αν και πλέον πλήρως ενταγμένος στο ευρωπαϊκό σύστημα) επιτέθηκαν αρκετοί ευρωβουλευτές, όχι μόνο Ελληνες.
Ολοι παρατήρησαν ότι η ομιλία του ήταν για εσωτερική κατανάλωση και δεν είχε αναφορές στο πώς οραματίζεται την Ευρώπη ή πώς θα προωθηθούν σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πάντες.
Ζάεφ θριαμβευτής
24 ώρες αργότερα. Την ίδια αίθουσα στο Στρασβούργο περνά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο κόσμος διπλάσιος από αυτόν που περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα. Και μάλιστα ενθουσιώδης, χειροκρότησε τον κ. Ζάεφ με θέρμη όταν αυτός έκανε μια ομιλία προσεκτική, χωρίς να προκαλέσει, χωρίς εντάσεις και με το βλέμμα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.
Αν και είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρόνια μέλος της ΕΕ ενώ η ΠΓΔΜ τώρα επιχειρεί να ενταχθεί, έκανε αίσθηση η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Ζάεφ. Κι όπως είπαν κάποιοι που είδαν και την «υπουργό Εξωτερικών» της ΕΕ κ. Μογκερίνι να φεύγει με τον Ζάεφ για να πάνε στα Σκόπια «ο κύβος ερρίφθη για το Μακεδονικό».
Η παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στη γειτονική χώρα, οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στο πολιτικό σύστημα της ΠΓΔΜ να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, η υποδοχή στον Ζάεφ δείχνουν ότι για τον διεθνή παράγοντας η υπόθεση «Μακεδονικό» έχει τελειώσει. Ειδικά αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει από το λαό και στη συνέχεια από τη Βουλή. Το όνομα «κλείδωσε» και δεν θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπει η συμφωνία. Θα μείνει Μακεδονία, με μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα όπως συχνά – πυκνά μας θυμίζουν οι πολιτικοί των Σκοπίων.
Όπως έλεγαν ευρωβουλευτές που ήταν στο Στρασβούργο αυτό το διήμερο, «δεν έχει κανένα νόημα η κύρωση της σύμβασης από την ελληνική Βουλή. Όλα θα γίνουν για τα μάτια του κόσμου, καθώς έχουν δημιουργηθεί τέτοια τετελεσμένα που είναι αδύνατο μετά να γυρίσει πίσω ο χρόνος».
Μια διεθνής σύμβαση δεν μπορεί να ακυρωθεί, δεν είναι ένας απλός νόμος και το μόνο που θα μπορεί επί της ουσίας να κάνουν οι επόμενες κυβερνήσεις είναι απλά να μην αναγνωρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών ή μια διαφορετική από το «Βόρεια Μακεδονία» ονομασία. Αλλά όλα αυτά στο εσωτερικό της Ελλάδας, διότι στο εξωτερικό, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ η γειτονική χώρα θα έχει ενταχθεί και πιθανότατα θα ονομάζεται «Μακεδονία» σκέτο.
«Για ένα άδειο πουκάμισο θα γίνει η κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική βουλή», λένε επίσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τον ελληνικό λαό. Και ειδικά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που ακόμη και τώρα «πουλάνε» πατριωτισμό αν κι έχουν συμφωνήσει σε όλα.
Ανεξαρτήτως αν είναι σωστή μια συμφωνία με τα Σκόπια ώστε να λυθεί μια εκκρεμότητα δεκαετιών, αυτό που προκαλεί είναι η μεθόδευση της κυβέρνησης και κυρίως το γεγονός ότι δεν απευθύνεται στον κόσμο και μέσω δημοψηφίσματος να αναλάβει αυτός την ευθύνη των αποφάσεων.
Είναι τόσο σίγουροι;
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η σιγουριά που αισθάνονται τα κυβερνητικά στελέχη για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Νίκος Βούτσης μόλις χθες εμφανίστηκε σίγουρος για 152 – 153 βουλευτές που θα πουν «ναι», αλλά μπορεί και να υπάρξει και ευρύτερη πλειοψηφία 170 βουλευτών. Το ίδιο λέει κατά καιρούς και ο Δ. Τζανακόπουλος και γενικώς όλοι είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα.
Πώς γνωρίζουν άραγε ότι έχουν την πλειοψηφία. Θα ψηφίσει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, κάνοντας μεγαλοπρεπή κυβίστηση; Θα βρεθούν βουλευτές από άλλα κόμματα να στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία;
Δεν αποκλείεται βεβαίως να μην έρθει η συμφωνία στις αρχές του 2019, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, αφού άλλωστε τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί θα μετατρέψουν την ψηφοφορία σε φιάσκο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά τις εκλογές να εισαχθεί προς κύρωση οι δυνατότητες να αλλάξει οτιδήποτε είναι περιορισμένες έως απίθανες. Η συμφωνία των Πρεσπών θα λέει «Βόρεια Μακεδονία», αλλά οι γείτονες και όλος ο κόσμος θα λέει και επίσημα τη χώρα Μακεδονία. Και όπως λέει και ο Ζ. Ζάεφ, κέρδισαν ταυτότητα και γλώσσα. Μια de facto κατάργηση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ και Κοτζιά με Ντιμιτρόφ.
Ενδεχομένως η όχι και τόσο καλή υποδοχή στον Αλ. Τσίπρα να σχετίζεται με το «Μακεδονικό». Δηλαδή ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε σε ευρωπαϊκή στήριξη ως αντάλλαγμα στη λύση του δεύτερου σημαντικότερου προβλήματος μετά το Κόσοβο στα Βαλκάνια, οι Ευρωπαίοι τον «αδειάζουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου