Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Τσίπρας εκθειάζει τη συμφωνία κι ο Ζάεφ μιλάει προκλητικά για "Μακεδόνες"


Τις προκλητικές του δηλώσεις συνεχίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τραβώντας παράλληλα το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να παρουσιάσει ως εθνικά ωφέλιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών.Εντείνοντας τις κινήσεις του ενόψει του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ πραγματοποιεί καθημερινώς ομιλίες και
δηλώσεις, προκαλώντας τον ελληνικό και εκθέτοντας την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τις υποβαθμίσει.
«Με τη συμφωνία προστατεύσαμε τη μακεδονική μας ταυτότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απευθυνόμενος σε πολίτες σε νέα ομιλία του με τίτλο «Για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία».
Παράλληλα, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ να… συνετίσει τον Ζόραν Ζάεφ, ο ίδιος συνεχίζει στην ίδια… μακεδονική γραμμή, δηλώνοντας πως «είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα. Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας».
Αναφερόμενος δε στο δημοψήφισμα, ο Ζάεφ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά σε «Ευρωπαϊκή Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Συνεχίζεται η «παρέλαση» κορυφαίων αξιωματούχων
Την ίδια ώρα, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης Ζάεφ να «περάσει» το δημοψήφισμα, κι αυτό γιατί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας θεωρείται κρίσιμη για την σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, είναι πιο έκδηλο από ποτέ.
Μετά τις επίσημες επισκέψεις στα Σκόπια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, και του αυστριακού καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, την ΠΓΔΜ αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.
Ο Μίτσελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ζόραν Ζάεφ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό και το επερχόμενο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου