Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Η συμφωνία “βουλιάζει” στις Πρέσπες. Γιατί ενεργοποιούν το άρθρο 8;


Η μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα της 30.9.2018 ουσιαστικά σημαίνει ότι ο λαός των Σκοπίων δεν εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ποσοστό των συμμετασχόντων δείχνει ότι ψήφισαν μόνον οι Αλβανοί, οι οποίοι αποτελούν το 25%-30% του πληθυσμού, και λίγοι φανατικοί οπαδοί του Ζάεφ. Η συντριπτική πλειοψηφία του Σλαβικού στοιχείου απέσχε. Αν ήθελαν να εγκρίνουν τη Συμφωνία θα πήγαιναν να ψηφίσουν.

Η διπλωματία υπάρχει για να φέρνει την ειρήνη και την καταλλαγή. Η συγκεκριμένη Συμφωνία φέρνει μόνο διαίρεση και αναταραχή. Πρώτον, διαιρεί τον πολυεθνικό λαό των Σκοπίων, αφού φέρνει σε αντιπαράθεση τη σλαβική πλειοψηφία με την αλβανική κοινότητα. Δεύτερον, προκαλεί πικρία σε δύο γειτονικούς λαούς, Έλληνες και Σκοπιανούς. Και οι δύο λαοί στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν τη Συμφωνία. Στην Ελλάδα βλέπουμε το καθημερινό δημοψήφισμα που εκδηλώνεται με τις δημοσκοπήσεις.
Όταν οι δύο ενδιαφερόμενοι λαοί απορρίπτουν μία Συμφωνία, η ρύθμιση αυτή δεν έχει μέλλον.
Βεβαίως οι πολίτες των Σκοπίων έχουν τα δικά τους κριτήρια και τα δικά τους συμφέροντα, διαφορετικά από τα ελληνικά. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς για να προστατεύσουμε την ιστορία μας, τη Μακεδονία μας, την εθνική μας αξιοπρέπεια. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων έστω και αν γίνει η αναθεώρηση του Σκοπιανού Συντάγματος, πράγμα λίαν αβέβαιο.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη τίθεται το ερώτημα: Γιατί βιάστηκε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ενεργοποιήσει την πρόβλεψη του άρθρου 8 και να καλέσει Σκοπιανούς ιστορικούς και αρχαιολόγους να παρέμβουν στα σχολικά βιβλία μας και στις ανασκαφές μας; Θυμίζω ότι μία από τις διατάξεις του άρθρου 8 της αποτυχημένης Συμφωνίας προβλέπει τη σύσταση Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας και εκπαιδεύσεως.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έλεγε ότι θα ασχοληθούν οι επιστήμονες των δύο χωρών κυρίως με στοιχεία αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία. Δηλαδή πριν καν κυρωθεί η Συμφωνία από Έλληνες και Σκοπιανούς σπεύδει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να παραχωρήσει στους ιστορικούς της γειτονικής χώρας το δικαίωμα να μάς κάνουν υποδείξεις για θέματα που άπτονται της εθνικής μας ταυτότητος. Αντί να καταργήσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, η Κυβέρνηση της χώρας μας αποδέχεται ότι και εμείς είμαστε ύποπτοι… αλυτρωτισμού!
Η Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει σοβαρά τον Ελληνισμό και πρέπει το συντομότερο να ακυρωθεί. Είναι στο σύνολό της επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ειδικά η Επιτροπή του άρθρου 8 πρέπει αμέσως τώρα να αναστείλει τη λειτουργία της. Την ώρα που η Συμφωνία έχει αρχίσει να βουλιάζει στις Πρέσπες δεν είναι δυνατόν να αναγορεύουμε τους οπαδούς του τεχνητού «μακεδονικού» έθνους σε αρμοδίους ερμηνευτές περί Αλεξάνδρου, Κυρίλλου και Μεθοδίου και Μακεδονικού Αγώνος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου