Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Έρχεται "ηλεκτροσόκ" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ


Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς και η εκτόξευση των τιμών των ρύπων στο Χρηματιστήριο της ενέργειας, αναγκάζει την ΔΕΗ σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας να υιοθετήσουν την επιβολή ρήτρας CO2, που σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα φέρει μεγάλες αυξήσεις για τους καταναλωτές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο, που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε αφήσει ορθάνοιχτο το θέμα λέγοντας, ότι «θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αύξησης των τιμών στους ρύπους».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε την σχετική εισήγηση στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο και φέρεται να έχει ανάψει το πράσινο φως.
Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά με το νέο σύστημα, θα προβλέπονται αυξομειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή όταν οι τιμές των ρύπων αυξάνονται, θα αυξάνονται ανάλογα και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Το αντίθετο θα συμβαίνει εφόσον οι τιμές των ρύπων μειώνονται. Επί του παρόντος βέβαια μόνο αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές είναι ορατές, αφού οι τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Το υπουργείο πάντως υπάρχουν σκέψεις να δοθεί κάποιο bonus στους καταναλωτές και εξετάζεται η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Τα ληξιπρόθεσμα
Να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ ανέρχονται στο ποσό των 2,4 δισ ευρώ, και αν συνυπολογίσει κανείς τα 3,7 δισ που είναι το καθαρό χρέος της επιχειρήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση της επιχείρησης είναι στο «κόκκινο» και δεν μπορεί να απορροφήσει το υψηλό κόστος από τους ρύπους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου