Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Στην κόψη τoυ ξυραφιού επιχειρήσεις με οφειλές και «κόκκινα» δάνεια


Τρόπους για την ένταξη σε ρύθμιση όσων δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, στην «κόψη του ξυραφιού» είναι χιλιάδες επιχειρήσεις με οφειλές στο Δημόσιο αλλά και στις τράπεζες.
Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για χιλιάδες επαγγελματίες επιδιώκεται να σχηματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ρύθμιση
Το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνοντας ότι αρκετοί οφειλέτες έχουν πρόθεση να αποπληρώσουν την οφειλή τους αλλά αποκλείονται από το αυστηρό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού αναζητά εναλλακτική ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και της εφορία.
Όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλους, αναζητούνται τρόπου να απεγκλωβιστούν οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και να εισπραχθούν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία που έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 33,8 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι από τον εξωδικαστικό μηχανισμό αποκλείονται οι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή δεν εμφανίζουν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία τριετία.
Η νέα ρύθμιση, για την οποία αναμένεται διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα είναι στα πρότυπα αυτής που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς στόχος είναι να υπάρχουν και στην περίπτωση των οφειλών, κυρίως προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, θα περιλαμβάνονται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο αφενός να πεισθούν οι δανειστές, αφετέρου στη ρύθμιση να ενταχθούν αυτοί που πραγματικά θα μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές και όχι αυτοί που «παραδοσιακά» χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες και στη συνέχεια να συνεχίζουν τις παρελκυστικές τακτικές τους.
Τι θα κάνουν οι τράπεζες
Περίπου 30.000 – 40.000 επιχειρήσεις, με τζίρο από 1 έως 10 εκατ. ευρώ βρίσκονται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», αλλά οι τράπεζες ελπίζουν σε αναβίωση κάποιων εξ αυτών.
Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση ούτε να παράσχουν αυτήν τη χρηματοδότηση, ούτε και να αξιολογήσουν την ακριβή κατάσταση των επιχειρήσεων, καθώς στερούνται τους ανάλογους μηχανισμούς.
Προς αυτή την κατεύθυνση, και με απώτερο στόχο οι επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες να μπορέσουν να αντλήσουν φρέσκα κεφάλαια, οι τράπεζες θα στραφούν προσεχώς πολύ περισσότερο στις εταιρείες διαχείρισης.
Ο στόχος που έχουν θέσει οι τράπεζες για το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν στα τέλη του 2019 στα 37,4 δισ. ευρώ από 52,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2018 (δείκτης NPEs στο 34,6% από 48,3% τον Ιούνιο 2018). Αντιστοίχως, ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, προβλέπει υποχώρησή τους στα 21,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 από 33 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2018 (δείκτης NPLs στο 19,8% από 30,1%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου