Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ο Καμμένος «κάρφωσε» τον Τσίπρα: «Γνώριζε για το Plan B πριν πάω στις ΗΠΑ»


Στην ΕΡΤ εμφανίστηκε το πρωί ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος,δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε... πλήρη αρμονία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Βρεθήκαμε μαζί για να πατήσει η χώρα στα πόδια της» είπε χαρακτηριστικά και «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε το εναλλακτικό σχέδιο, το περίφημο Plan B, πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ.

«Εμείς βάσει του καταστατικού δεν συμφωνούμε να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδόνιας στη γειτονική χώρα, αλλά δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει ένα διάλογο και να δείξει όι η χώρα μας έχει τη διάθεση να βρεθεί λύση», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.
Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε, είπε ο Πάνος Καμμένος. Δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από τα μνημόνια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανάπτυξη της χώρας.
Για το ταξίδι στις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε το ταξίδι πολύ πετυχημένο, «γιατί οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα σαν το κέντρο σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά που εξασφαλίσαμε στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας, έχουν σχέση με την αμερικανική βοήθεια και στα τρία όπλα των Ένοπλων Δυνάμεων».
Για το θέμα των βάσεων ο κ. Καμμένος, τα «γύρισε», λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, άρα όλες οι δομές των ΕΔ έχουν γραφεία σε κάθε μονάδα. Ουσιαστικά ο κ. Καμμένος βάφτισε τις αμερικανικές βάσεις ως ΝΑΤΟϊκές, συμπληρώνοντας ότι ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να «φιλοξενηθούν» σε ΝΑΤΟϊκές δομές (όπως της Λάρισας, του Βόλου) δυνάμεις των ΗΠΑ.
Μάλιστα για την Κάρπαθο, είπε ότι το αεροδρόμιο της Καρπάθου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση εναλλακτική του Κανάβεραλ της NASA και αναρωτήθηκε γιατί αυτό δεν πρέπει να γίνει.
Σε ερώτηση για το αν όσα είπε και συζήτησε στις ΗΠΑ έγιναν εν γνώση του πρωθυπουργού, απάντησε ξεκάθαρα ότι όλα γίνονται σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ. «Πιστεύετε ότι κάθομαι εδώ μόνος μου και σχεδιάζω πολεμικά σχέδια;» αναρωτήθηκε.
Για το Plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι διαφωνεί με την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και ότι ουδέποτε το κόμμα του θα μπορούσε να συμπράξει.
Είπε ακόμα ότι μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Πεντάγωνο για να εξηγήσει ότι το κόμμα του διαφωνεί ως κυβερνητικός εταίρος και ότι δεν θα την ψηφίσει τη Βουλή.
Εξήγησε μάλιστα στους αμερικανούς συνομιλητές του ποιο θα μπορούσε να είναι ένα Σχέδιο Β σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα χαρακτήρισε «προσωρινή» λύση το Plan B για διμερείς συμφωνίες στα Βαλκάνια έως ότου λυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Στην πολιτική δεν μπορεί να είσαι σε μια άρνηση, και όταν είσαι ενώπιον ενός εταίρου της χώρας, πρέπει να διατυπώσεις μια άποψη». Σε μια προσπάθεια να μην φανεί ότι αδειάζει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Καμμένος είπε ότι στο Πεντάγωνο εξήγησε και την επίσημη ελληνική θέση, όπως αυτή εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση.
Σε ερώτηση για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός αυτό το Plan B, είπε ότι ασφαλώς το γνώριζε, αλλά δεν συμφωνούσε με αυτή την πρόταση.
«Εγώ διατύπωσα αυτή τη θέση ως κυβερνητικός εταίρος. Είναι πάρα πολύ απλά, δεν υποκατέστησα κανέναν πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών» τόνισε.
Για τις εντάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καμμένος έριξε τους τόνους, λέγοντας ότι καταλαβαίνει τις θέσεις στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης και ισχυρίστηκε ότι, για παράδειγμα, στο θέμα των προσφύγων οι ΑΝΕΛ στήριξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό.
«Οι ακροδεξιές θέσεις που εκφράζει ο Σαρτίνι στην Ευρώπη δεν εκφράζουν τους ΑΝΕΛ».
Όσο για το αν τελικά θα υπάρξει «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος πέταξε το μπαλάκι στις εσωκομματικές διαδικασίες των κομμάτων.
Για το πότε θα φύγει από την κυβέρνηση, απάντησε ότι μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή παραμένει στην κυβέρνηση. «Αν βρεθούν οι 11 αποστάτες στη Βουλή της ΠΓΔΜ και περάσουν οι Πρέσπες τότε οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».
Επανέλαβε πάντως τις γνωστές θεωρίες του ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο και ότι όσοι μιλούν για «συμβουλευτικό χαρακτήρα» είναι για τον ψυχίατρο.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ, «για να κάνει τη χάρη του Μητσοτάκη».
Σε άλλη ερώτηση για το αν μίλησε με τον Τσίπρα, είπε ότι ενώ μιλά κάθε μέρα με τον πρωθυπουργό, «τώρα που ήμουν στην Αμερική είναι η πρώτη φορά που δεν μιλήσαμε». Πάντως, για το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι όντως τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι αυτό δεν έγινε ποτέ.
«Αν μια εφημερίδα θέλει να κάνει ρεπορτάζ πρέπει να πάρει τηλέφωνο και την άλλη πλευρά. Εμάς δεν μας πήρε ποτέ κανείς» υπογράμμισε.
Μάλιστα απέδωσε το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε μια προσπάθεια να ξεσηκώσουν εναντίον του τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το αν θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό απάντησε ότι με τον πρωθυπουργό «μπορεί να βρεθούμε και σήμερα και αύριο και κάθε μέρα».
Τέλος, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ΑΝΕΛ είπε ότι το κόμμα του και οι βουλευτές του έχουν αντέξει πολλά, παρά τον πόλεμο που έχουν δεχθεί εδώ και χρόνια.
Έκλεισε δε λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα «ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου