Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Προεκλογικές εξαγγελίες Τσίπρα: Υπόσχεται τα πάντα, πριν την ήττα!


Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς, αν και υποστήριξε ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019, κινήθηκε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ. Προανήγγειλε 10.000 προσλήψεις στη θέση των κληρικών, αν και με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διπλασιάσει τις δαπάνες μισθοδοσίας, ενώ για το θέμα των χρημάτων είπε ότι θα βρεθούν ώστε η προκήρυξη να
γίνει εντός του ’19.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ένα νέο εκλογικό σύστημα αν και δε μπορεί πλέον να το αλλάξει που δεν θα επιτρέπει κυβερνητική αυτοδυναμία με ποσοστό μικρότερο του 40%. Είναι σαφές ότι βλέπει πλέον την επόμενη μέρα μετά την προδιαγραφόμενη ήττα του στις κάλπες, παρότι προσπάθησε να εμψυχώσει τον ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι θα περάσει, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της ακόμη κι αν ο κ. Καμμένος δεν ψηφίσει τη συμφωνία. Προφανώς σχεδιάζει πλειοψηφία με βουλευτές από διάφορα κόμματα ή και ανεξάρτητους.
Για το θέμα Κοτζιά είπε ότι δεν τον θυσίασε, αλλά εκείνος επέλεξε να παραιτηθεί: «Δεν θυσίασα κανέναν. Ο υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε. Είχε εξαιρετικό έργο στο ΥΠΕΞ, η αντιπαράθεση είχε και έναν χαρακτήρα επιθέσεων, είχα την παραίτησή του, ήμουν υποχρεωμένος να συνεχίσω. Σε κρίσιμα θέματα για την πορεία του τόπου δεν υπάρχει να ’χω εγώ, κερδίζει εσύ. Σε ό,τι αφορά τις δικές μου απόψεις δεν θα προσέγγιζα την αναφορά αυτή, αλλά το κρίσιμο θέμα είναι αν προχωρά η χώρα μπροστά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το αν ο Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση παραπέμποντας στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας.
Πάντως ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον κ. Κοτζιά για το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας λέγοντας ότι θα αλλάξει τακτική αλλά όχι στρατηγική: «Δεν είναι καινούργιο αυτό. Θα κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας. Ισως να ανακοινώθηκε άτσαλα στην παράδοση – παραλαβή. Μου το ζήτησε ο απερχόμενος υπουργός, είχε κάνει δουλειά. Ισως θα έπρεπε να έχουμε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα. Αποφάσισα να αλλάξουμε την τακτική, όχι τη στρατηγική. Δεν θα γίνει επέκταση με προεδρικά διατάγματα, αλλά μέσα από τη Βουλή. Ξεκινούμε από το Ιόνιο και δεν απεμπολούμε το δικαίωμα να το ασκήσουμε και όπου αλλού προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «δυσάρεστο γεγονός» την εκτέλεση Κατσίφα στην Αλβανία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα έκανε τα ενδεδειγμένα από την πρώτη μέρα. Η άλλη πλευρά μας υποσχέθηκε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα μας δώσουν πλήρες πόρισμα για αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν. Το δυσάρεστο γεγονός μας οδήγησε να ξεχάσουμε ότι στο χωριό Βουλιαράτες εκείνη τη μέρα είχαμε στο στρατιωτικό νεκροταφείο την ταφή των πεσόντων ηρώων μας στην Αλβανία, μετά από 70 και πλέον χρόνια, παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού. Δυσάρεστο το συμβάν, πρέπει να προχωρήσουμε για να αποδοθούν τα δικαιώματα στη μειονότητα. Θα προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον διάλογο. Εχουμε χαράξει πολιτική για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου