Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Η πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουγκάντα ανακλήθηκε λόγω... ελληνικής χλαμύδας!


Το ανθελληνικό του μένος έβγαλε στην επιφάνεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακάλεσε από τη διπλωματική αποστολή της χώρας του την Τουρκάλα πρέσβη στην Ουγκάντα, μετά την εμφάνιση της τελευταίας με ένδυμα που παρέπεμπε σε αρχαία ελληνική χλαμύδα, στους εορτασμούς των 95 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Η εμφάνιση της Σεντέφ Γιουβαζάλπ, ωστόσο, εξόργισε την ηγεσία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία, μέσω του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποφάσισε να την ανακαλέσει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.


Σήμερα, η εθνικιστική εφημερίδα Sozcu δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της τις φωτογραφίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι η Γιαβουζάλπ ντύθηκε "Ωραία Ελένη" ενώ ο άγνωστος συνοδός της παρίστανε τον "Δία". "Τεράστιο σκάνδαλο την Ημέρα της Δημοκρατίας, η πρέσβειρα ήταν η Ελένη και ο βοηθός της ο Δίας" γράφει η εφημερίδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα για τη δημοσίευση των φωτογραφιών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τον Τύπο. "Στο πλαίσιο αυτό, ανακλήθηκε η πρέσβειρα", πρόσθεσε.

Κάθε αναφορά στην αρχαιότητα και τον ελληνικό ή τον ρωμαϊκό πολιτισμό στην Τουρκία προκαλεί την οργή των εθνικιστών. Σύμφωνα με τη Sozcu η πρέσβειρα είναι μια διπλωμάτις καριέρας που υπηρετούσε στην Ουγκάντα εδώ και πέντε χρόνια. Στόχος της ήταν να προωθήσει το 2018 ως "Έτος της Τροίας", της θρυλικής πόλης τα ερείπια της οποίας πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στο Τσανάκαλε, στη δυτική Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου