Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Αρπάζει τις περιουσίες Ελλήνων στη Χιμάρα το καθεστώς Ράμα

«Κάταφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.Η κατάπτυστη απόφαση κάνει λόγο για την καταγραφή και το πέρασμα ακινήτων περιουσιών του «δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου τουρισμού.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του το υπουργείο τονίζει ότι πρόκειται για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και ως εκ τούτου καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
«Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, υπέγραψε την από 21/11 απόφαση αρ. 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ορίζει πως 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας περνάνε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Ενώ ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, από τους χάρτες που επισυνάπτονται γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχει καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών.Η υφαρπαγή
Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1377 εκταρίων βρίσκονται στον δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια. Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους του δήμου Χιμάρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού περνάνε:
92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)
78,87 εκτάρια στο Βούνο
62,77 εκτάρια στην Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2, 76 στο Φιλικούρι)
60,1 εκτάρια στο Παλέρμο
4,48 εκτάρια στο Πικέρνι
24,48 εκτάρια στο Λούκοβο
46,46 εκτάρια στον Άγιο Βασίλη
993 εκτάρια στην Νίβιτσα
Όλα τα τεμάχια, όπως επισημαίνεται στο himara, που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες σύμφωνα με πιστοποιητικά από τα Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και τίτλους που εδόθησαν τη δεκαετία του 1990, αλλά και τίτλους που εδόθησαν προς άγραν ψήφων Χιμαριωτών κατά τα τελευταία 5 χρόνια της διακυβέρνησης Ράμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου