Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Ο «Μακεδόνας» Ζάεφ διάλεξε την μπόχα του αλυτρωτισμού


Η ιστορία είναι γνωστή. Βαλκάνιος πολιτικός εμφανίζεται έξω από τα καθιερωμένα, φιλελεύθερος και φιλοευρωπαίος με αποτέλεσμα να λάμπει στα μάτια των Ελλήνων μέχρι να τον ακουμπήσουμε, να ξεθωριάσει και να βγάλει αυτήν την βαλκάνια αλυτρωτική μπόχα. Στην αρχή ήταν ο Έντι Ράμα ο οποίος παρουσιάστηκε από ορισμένους στην Ελλάδα ως ο Αλβανός Τζον Λένον που θα έφερνε την Αλβανία στην σύγχρονη εποχή.
Αποδείχθηκε ανεκτικός στο εμπόριο ναρκωτικών και κάθε τόσο στάζει ακροδεξιό μίσος και ανθελληνισμό. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο Ζόραν Ζάεφ.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός από εκεί που χαμογελαστός και ταπεινός συναντούσε τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του, τώρα ορθώνει το όποιο ανάστημα έχει και στα βήματα του φυγά Νίκολα Γκρουέφσκι στάζει αλυτρωτικό μίσος.
Πριν από μερικά 24ωρα τον ακούσαμε στην Βουλή των Σκοπίων να μιλά για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία κάνοντας ευθεία αναφορά σε δήθεν μειονότητες στην Ελλάδα. Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας (η Αθήνα κοιμόταν όρθια) ο Νίμιτς παρενέβη και η σκοπιανή κυβέρνηση τα μάζεψε όσο μπορούσε. Η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να κρυφτεί.
Ο Ζόραν Ζάεφ σε ακόμα μία αποστροφή του λόγου του μιλώντας σε συμπολίτες του σε εκδήλωση απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την συμφωνία με την Ελλάδα. Εκεί απέδειξε για άλλη μία φορά πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δύο αναγνώσεις.
Σύμφωνα με τον Ζάεφ κατοχυρώνεται η μακεδονική εθνότητα και γλώσσα καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως δεν υπάρχουν άλλοι Μακεδόνες ούτε άλλη Μακεδονία. Μάλιστα έφτασε να πει πως δεν θα υποστεί την ντροπή να χαρακτηριστεί Βορειομακεδόνας!
Τα πράγματα είναι απλά. Ο Ζόραν Ζάεφ ολισθαίνει στον δρόμο του αλυτρωτισμού συρόμενος από τους ακροδεξιούς για να αρπάξει τις ψήφους τους, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως αυτά που λέει δεν τα πιστεύει. Είναι ένας πολιτικός που ανήκει στην γενιά που ανατράφηκε με το παραμύθι του μακεδονισμού και πως ο ίδιος και κανείς άλλος πλην των σλαβόφωνων συμπατριωτών του δεν είναι Μακεδόνας.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά λάθη στην πορεία των τελευταίων 50 ετών στο ζήτημα της Μακεδονίας, και ακόμα περισσότερα τα τελευταία 27 χρόνια από όταν και το κρατίδιο αυτό ανεξαρτητοποιήθηκε. Το μεγαλύτερο, όμως, ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, με έναν ανιστόρητο πρωθυπουργό και έναν αριβίστα ΥΠΕΞ να βάζουν την υπογραφή τους στην παράδοση όλων όσων είχαν καταφέρει τουλάχιστον να προστατεύσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αν ο Ζάεφ πιστεύει πως το «Βόρεια» είναι απλά ένας γεωγραφικός προσδιορισμός και πως «απέναντι υπάρχει μόνο Ελλάδα και Έλληνες» όπως είπε, τότε δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερη αφορμή για να αποσύρουμε την στήριξή μας στην Συμφωνία των Πρεσπών και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό σε 10 χρόνια με άλλο διαμεσολαβητή και με άλλες κυβερνήσεις.
Αλλά τι να λέμε, ο Τσίπρας έχει δώσει τον λόγο του πως θα το λύσει το θέμα πάση θυσία. Άλλωστε ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται, όταν έπρεπε να διαβάσει ιστορία, έκανε καταλήψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου