Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η παγίδα με τον κατώτατο μισθό

Ας είμαστε ειλικρινείς, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ από τα 586 είναι κατ αρχήν ένα θετικό μέτρο. Τα φαινόμενα, όμως, απατούν και πάμε να δούμε γιατί.
Ένας εργαζόμενος που λάμβανε μέχρι στιγμής τον βασικό μισθό, θα έχει πλέον ετήσιες αποδοχές 9.100 ευρώ, από 8.204. Από 01/01/2020, όμως, είναι
προγραμματισμένο να ισχύσει ένα αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο και αυτό δεν είναι άλλο από την μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ, στα 5.685 ευρώ. Ακολούθως θα έχουμε μείωση στην έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ.
Έτσι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται υπάρχουν συμπολίτες μας που οι οποίοι θα έχουν μηδενικό όφελος από την αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Ένας μισθωτός που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα με ετήσιο εισόδημα πλέον 9.100 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει φόρο 730 ευρώ την ώρα που μέχρι στιγμής δεν πλήρωνε τίποτα! Κατά συνέπεια το καθαρό όφελος τον χρόνο θα είναι 166 ευρώ, τον μήνα μόλις 13,8 ευρώ, ενώ την ημέρα μόλις 55 λεπτά!
Αυτός είναι μεταξύ άλλων και ο λόγος που οι κοινωνικοί φορείς καλωσόρισαν την αύξησή του κατώτατου μισθού, ωστόσο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης νέων συνοδευτικών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Γιατί λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να προβεί σε μία τέτοια κίνηση; Οι εξηγήσεις είναι αρκετές και οι περισσότερες από αυτές εκλογικές, αφού ο πρωθυπουργός, μετά την «λύση» του Σκοπιανού θέλει να στρέψει την δημόσια προσοχή ξανά στην Οικονομία την οποία και ο ίδιος θεωρεί «ατού» του.
Είτε θέλει να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα αισιοδοξίας για άμεση χρήση (εκλογές τον Μάιο), είτε να βασιστεί σε ένα αφήγημα που θα έχει κι άλλες κινήσεις το επόμενο διάστημα προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετία.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αρκείται, μάλλον, σε κινήσεις εντυπωσιασμού γιατί όπως δείχνουν οι αριθμοί το όφελος είναι μηδενικό για τους πολίτες οι οποίοι στενάζουν υπό το βάρος της αδήλωτης εργασίας ή της δηλωμένης υποαπασχόλησης αλλά πλήρους εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου