Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Μετά τα Σκόπια λύση-εξπρές και για την Κύπρο;

Η συμπεριφορά της Τουρκίας και οι πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.
Η συνάντηση διευθετήθηκε να μην γίνει στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής των επτά του Νότου, που
φιλοξενήθηκε χθες στην Κύπρο, για να έχουν οι δυο ηγέτες περισσότερο χρόνο να συζητήσουν τις εξελίξεις. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι κάποιοι -όχι μόνοι οι ξένοι- βιάζονται να κλείσουν όπως-όπως το Κυπριακό. Και θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο μετά την “επιτυχία” της διευθέτησης του Σκοπιανού, με τρόπο που ικανοποιούσε περισσότερο τη γειτονική χώρα.
Ενόψει της επίσκεψης, στις 5 Φεβρουαρίου του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αθήνα και Λευκωσία συνεννοήθηκαν για τα ζητήματα που θα τεθούν σε σχέση και με την Κύπρο.
Είναι ξεκάθαρο από την επίσκεψη, την περασμένη Παρασκευή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, πως η Άγκυρα ευνοεί την επανέναρξη των συνομιλιών, τον Ιούνιο ή και αργότερα, επικαλούμενη διάφορες προφάσεις. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως η Τουρκία αξιώνει να τεθούν όλα τα σενάρια για λύση στο τραπέζι, ευνοώντας συνομοσπονδία δυο κρατών. Είναι ξεκάθαρο πως το καθεστώς Ερντογάν δεν συζητά οποιαδήποτε άλλη επιλογή πλην αυτής, που θα τις επιτρέπει τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα που συζήτησαν οι Τσίπρας και Αναστασιάδης είναι η κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή. Χθες εκδίδονταν σαν… βροχή οι Navtex για ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή νοτίως της Κύπρου. Στις Navtex γίνεται αναφορά σε ασκήσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ωστόσο φαίνεται πως θα είναι τουρκικές, οι οποίες ανήκουν στη Συμμαχία.
Οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου ανησυχούν ιδιαίτερα με την τουρκική επιθετικότητα και ο Αλέξης Τσίπρας θα εγείρει το θέμα στον Ερντογάν, αν και όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω, εκτός και εάν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της. Να βάλει, δηλαδή, χέρι στο φυσικό αέριο της Κύπρου. Στην περιοχή, ως γνωστό, βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρπαρός και ο Τσαβούσογλου έχει προαναγγείλει γεωτρήσεις!
Σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα. Η Λευκωσία αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10, στο στόχο «Γλαύκος». Αν και μετά την πρώτη αποτυχία στο στόχο «Δελφύνη», επικρατεί απαισιοδοξία, ωστόσο, προτιμούν στην κυπριακή κυβέρνηση να έχουν ενώπιον τα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, αναμένεται να προχωρήσει η συνεργασία ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια όπως και στο 7.

Πάσα Αναστασιάδη για Σκοπιανό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την άφιξη, την ερχόμενη Κυριακή, της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, δεν φαίνεται να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας. Αντίθετα, μάλλον απαισιόδοξο είναι το κλίμα, λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς.
Ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε χθες και παρείχε στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα για το σκοπιανό, παρόλο που είναι γνωστό πως στην Ελλάδα συνεχίζονται οι αναταράξεις. Και παρόλο, όπως σημείωναν πολιτικοί παράγοντες, το αδελφό κόμμα του ΔΗΣΥ, η Νέα Δημοκρατία, τάχθηκε κατά της συμφωνίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό ανέφερε τα εξής:
“Για άλλη μια φορά θέλω να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλεις, και κατέβαλες ιδιαίτερα με την επικύρωση της Συνθήκης, κάτι που μαρτυρεί πως όταν υπάρχει θάρρος και πραγματισμός, ιδιαίτερα διάλογος, και όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούνταν.
Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα, αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας – που ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου