Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

«Κόκκινη» και στην Eurobank η Έλενα Κουντουρά. Στο 1,5 εκατομ. οι συνολικές της οφειλές προς τράπεζες


Η Έλενα Κουντουρά χρωστάει άλλα 321.000 ευρώ στην Eurobank που, μαζί με τους τόκους, φτάνουν τις 800.000 ευρώ, εκτός από τα ρυθμισμένα χρέη ύψους 854.000 ευρώ στην Εθνική - Τι απαντά η υπουργός Τουρισμού σε «ευχαριστήρια» επιστολή της

Αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί η κυρία Ελενα Κουντουρά έπειτα από αγωγή που κατέθεσε εναντίον της η Eurobank. Η τράπεζα κατηγορεί την υπουργό Τουρισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για εικονική μεταβίβαση προσωπικών περιουσιακών της στοιχείων προκειμένου να γλιτώσει χρέος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο από το 2004.


Η τράπεζα ζητά από την κυρία Κουντουρά μέσω της αγωγής που κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να καταβάλει 321.258,89 ευρώ, πλέον συμβατικών τόκων υπερημερίας και κεφαλαιοποιημένων τόκων ανατοκιζόμενων ανά εξάμηνο, με το συνολικό ύψος της οφειλής να αγγίζει κατ’ εκτίμηση τις 800.000 ευρώ.
Κι όλα αυτά από τη στιγμή που η ίδια εμφανίζεται να έχει στην πλάτη της, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή, τρία ακόμη δάνεια από την Εθνική Τράπεζα, με το υπόλοιπο των οφειλών της να ανέρχεται στα 854.775 ευρώ, έχοντας ωστόσο καταφέρει να εξασφαλίσει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση πληρώνοντας μηνιαία δόση μόλις 620 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20% των ετήσιων τόκων των δανείων της.

Ωστόσο, απ’ όσα προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα, ενώ φρόντισε να τακτοποιήσει τα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας, δεν έκανε το ίδιο και με το δάνειο που είχε πάρει η εκδοτική εταιρεία που είχε με τον σύζυγό της, για τη λήψη του οποίου είχαν υπογράψει μαζί ως εγγυητές.
Η αγωγή της Eurobank στρέφεται εναντίον της υπουργού Τουρισμού, αλλά και των δύο γιων της, στους οποίους, σύμφωνα με την τράπεζα, μεταβίβασε τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το δάνειο που είχε πάρει η εκδοτική εταιρεία Σίγμα Αλφα Μι Επικοινωνίες, που ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της Σαράντη Παπαχριστόπουλο.

Συγκεκριμένα, στην αγωγή αναφέρεται ότι η κυρία Κουντουρά μεταβίβασε στα ανήλικα τότε παιδιά της ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο-φιλέτο στην Κουρούτα του Νομού Ηλείας, η αντικειμενική αξία του οποίου υπολογίζεται στα 202.835,18 ευρώ, καθώς και ένα αγροτεμάχιο στον Παρνασσό με αντικειμενική αξία 65.938,18 ευρώ, για το οποίο, σύμφωνα με μεσιτικούς κύκλους, πριν από έξι μήνες είχε βρεθεί υποψήφιος αγοραστής, όμως λόγω της εμπλοκής με την τράπεζα η αγοραπωλησία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η τράπεζα αναφέρει στην πολυσέλιδη αγωγή της ότι η κυρία Κουντουρά και οι δύο ενήλικοι σήμερα γιοι της υποχρεούνται να καταβάλουν το ποσό των 321.258,89 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και τις λοιπές επιβαρύνσεις, συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 800.000 ευρώ, καθώς όταν εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής το 2015 κατά της εκδοτικής εταιρείας Σίγμα Αλφα Μι Επικοινωνίες για μη εξυπηρετούμενο δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από το 2010, η υπουργός φρόντισε «κατά τον ύποπτο χρόνο», δηλαδή όσο καιρό δεν εξυπηρετούνταν το δάνειο, να μεταβιβάσει στα ανήλικα τότε παιδιά της τα περιουσιακά της στοιχεία.

Το δάνειο είχε ληφθεί από την εταιρεία στις 29/6/2004 ως κεφάλαιο κίνησης και εγγυητές ήταν η κυρία Κουντουρά και ο σύζυγός της. Η εκδοτική εταιρεία Σίγμα Αλφα Μι Επικοινωνίες είχε συσταθεί τρία χρόνια νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 26/7/2001. Η κυρία Κουντουρά ήταν μέλος στο Δ.Σ. από το 2001 έως το 2004 και ο σύζυγός της πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Η κυρία Κουντουρά αποχώρησε από το Δ.Σ. της εκδοτικής εταιρείας το 2004 εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις οποίες ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 έγινε γνωστή η είδηση ότι το ζεύγος Παπαχριστόπουλου - Κουντουρά τα μαζεύει και φεύγει από την Ελλάδα μαζί με τα παιδιά τους. Σενάρια που κυκλοφορούσαν στην αγορά ανάφεραν ότι το ζεύγος εγκαταλείπει τη χώρα διότι πιέζεται αφόρητα από πιστωτές. Τα έντυπα που είχαν εκδώσει και διαχειρίζονταν σημείωναν πτώση στις πωλήσεις τους, ενώ λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας είχαν μειωθεί σημαντικά και τα διαφημιστικά έσοδα. 



Επειτα από λίγο καιρό η Σίγμα Αλφα Μι Επικοινωνίες Α.Ε. μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, οι περισσότεροι υπάλληλοι απολύθηκαν μέσω Skype, ενώ μέρα με τη μέρα τα χρέη γίνονταν ακόμη πιο δυσβάσταχτα. Ετσι λοιπόν ήρθε και η στιγμή που η εταιρεία του ζεύγους Παπαχριστόπουλου - Κουντουρά συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τις εταιρείες που δεν απέδωσαν ΦΠΑ, με το συνολικό χρέος να φτάνει στις 468.240,57 ευρώ. 


Τότε οι νομικοί εκπρόσωποι της Eurobank, όπως έκαναν και σε δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις που ανέλαβαν να χειριστούν για λογαριασμό της τράπεζας, προχώρησαν σε νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων από το ζεύγος Παπαχριστόπουλου - Κουντουρά, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν υφίστατο πλέον έχοντας διακόψει κάθε δραστηριότητα, αν και υπήρχαν υποψίες ότι οι εκδοτικές δραστηριότητές της συνεχίζονταν μέσω μιας άλλης εταιρείας.

Η εν λόγω εταιρεία είχε συσταθεί με εταίρους δύο πρώην εργαζομένους στον όμιλο, μέχρις ότου πέρασε στα χέρια άλλου επιχειρηματία και συνέχισε να εκδίδει κανονικά τα ίδια περιοδικά με το ίδιο προσωπικό και το όνομα της κυρίας Κουντουρά στην ταυτότητα αρκετών εντύπων όπως το «Marketing Week» και το «Business Today» ως εκδότρια ή editor in chief.

Παράλληλα, είχαν δημιουργηθεί και κάποιες άλλες μικρές ΕΠΕ στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί τα έντυπα κοινωνικής κριτικής προκειμένου το συγκεκριμένο είδος των εντύπων να μην επηρεάζει το προφίλ της κυρίας Κουντουρά και του συζύγου της.

Να σημειωθεί ότι η Eurobank είχε στραφεί νομικά κατά της κυρίας Κουντουρά και των δύο ανήλικων τότε παιδιών της από το 2015 καταθέτοντας αγωγή διάρρηξης και ζητώντας να αναγνωριστεί η ακυρότητα της μεταβίβασης των περιουσιακών της στοιχείων ως καταδολιευτική υπέρ της τράπεζας. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η έκδοση της δικαστικής απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» σχολίασαν πώς είναι δυνατόν η υπουργός Τουρισμού η οποία συνεχίζει να λαμβάνει τη βουλευτική της αποζημίωση ύψους 5.135 ευρώ, συν αποζημιώσεις από δαπάνες και έξοδα κίνησης, και βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια να μην έχει φροντίσει να κάνει μερική αποπληρωμή του δανείου ή έστω διακανονισμό των οφειλών της, όπως έχουν πράξει χιλιάδες πολίτες και ψηφοφόροι της που βρίσκονται στην ίδια δυσμενή θέση, οι οποίοι παλεύουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ζήτησε ραντεβού από τον πρωθυπουργό

Ωστόσο δεν είναι μόνο το κόκκινο δάνειο στη Eurobank με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η κυρία Κουντουρά, αλλά και τα τρία ακόμη δάνεια συνολικού ύψους 870.000 ευρώ, τα οποία φρόντισε να είναι ενήμερα καταβάλλοντας δόση 620 ευρώ μηνιαίως. Η υπουργός Τουρισμού πήρε από την Εθνική Τράπεζα τον Ιούνιο του 2009 δάνειο 302.500 ευρώ. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους πήρε από την ίδια τράπεζα ένα ακόμη δάνειο 420.000 ευρώ. Και παρά το γεγονός ότι ο συνολικός της δανεισμός έφτανε τις 722.500 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα της ενέκρινε ένα ακόμη δάνειο, 76.197 ευρώ, αυξάνοντας το σύνολο των δανείων της στις 798.697 ευρώ. Στο τέλος του οικονομικού έτους 2015, το υπόλοιπο των οφειλών της και στα τρία δάνεια της Εθνικής ανερχόταν πλέον στα 854.675 ευρώ. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις συνολικές οφειλές της από το δάνειο της Eurobank, τότε οι συνολικές της οφειλές εκτιμώνται περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι μετά την επιστροφή της από την εξωτική Σανγκάη η κυρία Κουντουρά εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη. Ειδικά μετά την ερώτηση του κ. Πάνου Καμμένου στη Βουλή, μέσω της οποίας ζητά τον έλεγχο των δαπανών στο υπουργείο Τουρισμού, κίνηση που σημαίνει ότι εξανεμίστηκαν όποιες πιθανότητες υπήρχαν για επιστροφή της στους ΑΝ.ΕΛ. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυρία Κουντουρά ζητούσε επίμονα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για το πολιτικό της μέλλον, δηλαδή για την είσοδό της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που εδώ και ημέρες δεν αποτελούσε πλέον καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Τι απαντά η υπουργός Τουρισμού με «ευχαριστήρια» επιστολή της

Επιστολή στο «Πρώτο Θέμα», με αφορμή την «αποτύπωση» από την εφημερίδα «της πραγματικότητας» και το τέλος που ετέθη «στις συκοφαντίες» εναντίον της «περί ανταλλαγμάτων» απέστειλε η υπουργός Τουρισμού.

Στην επιστολή της, η κυρία Κουντουρά «ευχαριστεί» την εφημερίδα για συνεχόμενα πολυσέλιδα αφιερώματα στο πρόσωπό της, καθώς «η αναδρομή στην προσωπική, την επαγγελματική και την πολιτική ζωή μου, θύμισε στο αναγνωστικό κοινό τις επιτυχίες μου ως πρωταθλήτριας Ελλάδας στο στίβο, την παγκόσμια καριέρα μου στο χώρο της βιομηχανίας της μόδας, το μεγάλο εθελοντικό έργο μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον καρκίνο του μαστού, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά και στην επιτυχημένη πορεία του ελληνικού τουρισμού, από το 2015 μέχρι σήμερα, του οποίου το χαρτοφυλάκιο έχω στην ευθύνη μου».

Σημειώνει ωστόσο ότι «επειδή όμως το σημαντικό μας έργο για την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού δεν αναδείχθηκε στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, είμαι στη διάθεσή σας να συνεργαστούμε, ώστε σε ένα επόμενο πολυσέλιδο αφιέρωμα, να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τη θεαματική αύξηση του τουρισμού τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Πώς η κυβέρνησή μας, οι συνεργάτες μου και εγώ διεκδικήσαμε και πετύχαμε συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ στις αφίξεις και στα έσοδα, ώστε να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, με έκρηξη τουριστικών επενδύσεων και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, και να συμπαρασύρει ο τουρισμός στην ανάπτυξη και όλους τους υπόλοιπους τομείς, όπως το εμπόριο, η εστίαση, οι μεταφορές, η κτηματαγορά, οι κατασκευές».

Για την κυρία Κουντουρά πάντως, το πιο σημαντικό είναι ότι «με πρωτοβουλία σας στην κυριακάτικη έκδοση της 27-ης Ιανουαρίου, κάνατε γνωστή την πραγματικότητα για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου. Αποδομήσατε με αυτόν τον τρόπο τα ψεύδη για το πρόσωπό μου περί υπαινισσόμενων συναλλαγών, χρηματισμού και ανταλλαγμάτων. Κλείσατε τα στόματα των πολιτικών μου αντιπάλων που με συκοφαντίες προσπάθησαν να με τσαλακώσουν πολιτικά και να προκαλέσουν την κοινή γνώμη εναντίον μου. Και όλων εκείνων που επιχείρησαν να απαξιώσουν το γεγονός ότι πάνω από το κομματικό όφελος βάζω πάντα το εθνικό συμφέρον και ότι δεν διαπραγματεύομαι το συνταγματικό μου δικαίωμα να ψηφίζω κατά συνείδηση».

Στη συνέχεια, η κυρία Κουντουρά ευχαριστεί «μέσα από την καρδιά» της «διότι ξεκαθαρίσατε ότι είμαι μία Ελληνίδα πολίτης, γυναίκα, μητέρα, εργαζόμενη, αυτοδημιούργητη, που δεν βρήκα τίποτα έτοιμο. Όπως εκατομμύρια συμπολίτες μας, έτσι κι εγώ και η οικογένειά μου βιώσαμε την οικονομική κρίση. Και ενώ συρρικνώθηκαν τα εισοδήματά μου δραστικά, αγωνίζομαι να ανταπεξέλθω στις οικονομικές μου υποχρεώσεις και είμαι απόλυτα συνεπής στην αποπληρωμή του στεγαστικού μου δανείου».

Τέλος, η υπουργός Τουρισμού λέει: «Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της οικογένειάς μου και των παιδιών μου, διότι παρόλο που είναι δυσάρεστη η δημοσιοποίηση των οικονομικών μας στοιχείων, δώσατε τέλος σε αυτές τις αθλιότητες που έχουν γραφτεί και αναπαράγονται με μόνο στόχο να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Σε συνδυασμό με τις απειλές και τον εκφοβισμό που δεχθήκαμε από ακραία στοιχεία, μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τη στοχοποίησή μου από πολιτικούς μου αντιπάλους, η οικογένειά μου και τα παιδιά μου βιώνουν μία δύσκολη καθημερινότητα».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου