Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Βουλή: 153 «ναι» στην εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ


Με 153 ψήφους υπέρ, με όσες δηλαδή ψηφίστηκε και η συμφωνία των Πρεσπών, ψηφίστηκε από την Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία το πρωτόκολλο κύρωσης της ένταξης των Σκοπίων ως "Βόρεια Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ.
Επί συνόλου 294 παρόντων, «όχι» ψήφισαν 140 βουλευτές, παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ 6 ήταν οι απόντες.
Την κύρωση του Πρωτοκόλλου υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές, οι:

  • Θανάσης Θεοχαρόπουλος,
  • Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Γιώργος Μαυρωτάς,
  • Σπύρος Λυκούδης,
  • Κατερίνα Παπακώστα,
  • Σπύρος Δανέλης,
  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος
  • Έλενα Κουντουρά.
Από την κυβερνητική πλειοψηφία ο μόνος βουλευτής που έλειπε ήταν ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος όμως στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών είχε ψηφίσει αρνητικά.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου.

Η ψηφοφορία έγινε στον απόηχο της σφοδρής αντιπαράθεσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και της απίστευτης κόντρας μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του πρωθυπουργού.
Με την αποψινή ψηφοφορία έκλεισε ένας κύκλος έντονης πολιτικής αναταραχής με πρωτόγνωρους τόνους έντασης που ξεκίνησε με την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.
Ενας κύκλος που οδήγησε στην διάλυση δύο κοινοβουλευτικών ομάδων: Του Ποταμιού, προ ολίγων εβδομάδων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με την διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Με την κύρωση και του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρα στο ΝΑΤΟ θα εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών και στη γειτονική χώρα κάτι που σημαίνει ότι από αύριο επισήμως το νέο όνομα της είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Ο Ζάεφ ενθουσιάστηκε -Αλλά δεν χρησιμοποίησε τον όρο «Βόρεια Μακεδονία»
Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ της «Βόρειας Μακεδονίας» από την ελληνική Βουλή.
Στον λογαριασμό του στα social media ο Ζόραν Ζάεφ έγραψε, λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Η φίλη μας, η Δημοκρατία της Ελλάδας, είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Προχωράμε για εγγυημένη επιτυχία. Είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους, με υπερηφάνεια να λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!».
Μάλιστα, κλείνει την ανάρτησή του με το hashtag #WeAreNATΟ. Ωστόσο, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». 



Η κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι το πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων.

Πηγή: iefimerida.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν μπαίνουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, όσο και να το θέλετε.... Η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει όσο και να μην το θέλετε. Στο εξής να κάνετε δημοσιογραφία και όχι πεζοδρόμιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή