Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Επίσκεψη Τσίπρα στη Τουρκία: Βαριά ατζέντα, χαμηλές προσδοκίες

Στην Άγκυρα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την έβδομη κατά σειρά συνάντησή του μέσα σε τέσσερα χρόνια με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει πολλά θέματα, με αρκετά εξ αυτών να είναι ειδικού βάρους όπως η περίπτωση του
Κυπριακού, ενώ και από τις δύο πλευρές αναμένεται να τεθούν ζητήματα που απασχολούν ξεχωριστά τον κάθε ηγέτη.
Το αν θα προκύψουν θετικές ανακοινώσεις μένει να φανεί μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ πιθανή αναμένεται η κοινή δήλωση για επανέναρξη των των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ξεχωριστή βαρύτητα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία έχει και η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στη Χάλκη.
Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει μεγάλες προσδοκίες σε αυτό το θέμα, όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας το ζήτημα των παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και να ζητήσει αποκλιμάκωση.
Από τη μεριά της η γειτονική χώρα δεν φαίνεται για την ώρα να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σημαντική αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι βρίσκεται στην απαρχή προεκλογικής περιόδου.
Ο πρωθυπουργός δεν θα συνοδευτεί, όπως προβλεπόταν αρχικά, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. Οι πληροφορίες θέλουν ωστόσο να υπάρχει πλάνο συνάντησής του σε δεύτερη φάση με τον Tούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.
16:45: Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdoğan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
18:50: Δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
19:30: Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15: Επίσκεψη και ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.
11:30: Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου, αφού ξεναγηθεί, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.
18:30: Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου