Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Απώλειες 1,3 δισ. ευρώ ετησίως εξαιτίας του δημογραφικού

Επιβάρυνση ύψους 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2057 θα επιφέρει το δημογραφικό, τόσο στα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό τόνισε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Θεόδωρος Μητράκος, αναφερόμενος σε πρόσφατη μελέτη των Ρομπόλη και Μπέτση
(2019), βάσει της οποίας έχει εκτιμηθεί ότι, λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, εάν μία επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής είναι ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, τότε στην πραγματικότητα θα απαιτείται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 4%.
«Στη μελέτη της ΤτΕ, που θα παρουσιαστεί σύντομα στην Εκθεση του Διοικητή, φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι μία ταχύτερη αύξηση της ηλικιακής ομάδας των 65 ετών και άνω επιδρά μειωτικά στο ΑΕΠ ήδη από το πρώτο τρίμηνο μετά την αύξηση, ενώ η αντίστοιχη επίδραση στην επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος (ως ποσοστού του ΑΕΠ) γίνεται εμφανής περίπου ένα έτος μετά την αύξηση. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρνητικές επιπτώσεις είναι παρατεταμένης διάρκειας», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ερευνας «ΔιαΝΕΟσις», με θέμα «Η χαμηλή γονιμότητα στην Ελλάδα, δημογραφική κρίση και πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας».

Λύσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει πρωτίστως να αναζητηθεί στην οικογένεια και στους τρόπους στήριξής της από την Πολιτεία, όχι μόνο οικονομικά, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και με το σχεδιασμό των κατάλληλων δομών υποστήριξης. «Η απόφαση των νέων για δημιουργία οικογένειας και τεκνοποίηση μπορεί να στηριχθεί μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής και της φορολογικής ελάφρυνσης των νοικοκυριών με παιδιά, καθώς και της παροχής υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας, όπως είναι η καθολική παροχή προσχολικής αγωγής και φροντίδας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου