Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Καιρός: Έρχεται καύσωνας με θερμοκρασίες μέχρι και 41 βαθμούς



Το σφοδρό «κύμα» καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη αναμένεται να φτάσει και στην χώρα μας την Τετάρτη. Τόσο η ΕΜΥ όσο και η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40-41 βαθμούς Κελσίου.


Συγκεκριμένα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που τοπικά θα φτάνουν τους 40 ως 41 βαθμούς Κελσίου, θα επικρατήσουν στη χώρα μας από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, καθώς οι θερμές αέριες μάζες, οι οποίες «έκαψαν» τη Δυτική Ευρώπη, μετακινούνται ανατολικά και θα επηρεάσουν βαθμιαία την Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών προβλέπεται από την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη στα βόρεια ηπειρωτικά και την Παρασκευή και στα κεντρικά, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο η κίνηση των θερμών αέριων μαζών από τη Δευτέρα 01/07 έως την Παρασκευή 05/07/2019.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Τετάρτη, η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη, η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα διατηρηθεί στα υψηλά επίπεδα, παραμένοντας κατά τόπους στους 40 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικά

ΤΕΤΑΡΤΗ Αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ Γενικά αίθριος καιρός. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: Θα έχουμε μια θερμή εισβολή διάρκειας τριών ημερών

Για την αλλαγή του καιρού και το κύμα καύσωνα που θα ταλαιπωρήσει την χώρα μας μέχρι την Παρασκευή μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

«Σήμερα Δευτέρα το "ταβάνι" θα είναι οι 34-35 βαθμοί Κελσίου, την Τρίτη, τα θερμόμετρα θα δείξουν 36 βαθμούς Κελσίου, την Τετάρτη, 38 βαθμούς Κελσίου και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου» εξήγησε ο κ. Καλλιάνος.

«Θα έχουμε μια θερμή εισβολή διάρκειας τριών ημερών. Θα τη νιώσουμε κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχουμε συνθήκες καύσωνα στη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Καλλιάνος. «Αρκετή ζέστη θα έχουμε και την Παρασκευή» είπε.

 Όσον αφορά στις περιοχές που θα δοκιμαστούν από τη ζέστη, ο κ. Καλλιάνος είπε ότι θα είναι η Θεσσαλία, η Αργολίδα, η Ανατολική Στερεά, η Βοιωτία, η Ανατολική Πελοποννησος.

Όπως εξήγησε o κ. Καλλιάνος, η ζέστη θα προκληθεί από το γεγονός ότι «θα σταματήσει το μελτέμι από αύριο, Τρίτη» . Πρόσθεσε ακόμη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών είναι «τα υπολείμματα του φοβερού καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη».

Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου