Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Φορολογικές δηλώσεις : Με πρόστιμο έως 500 ευρώ κινδυνεύουν 1 εκατ. φορολογούμενοι

Aντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να λήγει στις 29 του μήνα και να υπολείπονται περίπου 1 εκατ. δηλώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις από τις συνολικά 6,2 εκατ. δηλώσεις.

Μέχρι στιγμής από τις υποβληθείσες δηλώσεις μία στις τρεις (ποσοστό 32,51%) είναι χρεωστικές. Από τις 2.244.877 δηλώσεις έχει βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος συνολικού ύψους 1.989.352.648 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος φόρος φτάνει τα 886,17 ευρώ.
Από την έως τώρα εκκαθάριση προκύπτουν 769.559 δηλώσεις (ποσοστό 11,16%), οι οποίες είναι πιστωτικές. Ο συνολικός φόρος που πρέπει να επιστραφεί είναι 244.244.900 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέση επιστροφή 317 ευρώ.
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με πιστωτική δήλωση (κύρια ή συμπληρωματική) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να προσκομίζονται από τους υπευθύνους εντός 5 ημερών στην αρμόδια ΔΟΥ. Στη συνέχεια θα πρέπει να διενεργείται ο απαραίτητος έλεγχος ορθότητας των στοιχείων που υποβάλλονται πριν βεβαιωθεί και επιστραφεί ο αναλογών φόρος. Διαφορετικά θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο μη συμμόρφωσης και επιπλέον να υπάρχει διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου.
Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί φαίνεται ότι έχουν καθυστερήσει τη δήλωσή τους οι μη μισθωτοί ή όσοι έχουν μικτά εισοδήματα. Τούτο με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόνο 1.044.336 δηλώσεις Ε3 (του εντύπου όπου αποτυπώνονται τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα) από τους περίπου 1,8 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αν τελικά δεν δοθεί νέα παράταση, όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών, όσοι δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων που ξεκινούν από 100 έως και 500 ευρώ, και επιπλέον, αφού τρεις μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πρέπει να πληρωθεί και πρώτη διμηνιαία δόση του φόρου, θα έχουν και προσαύξηση στο ποσό της δόσης κατά 0,73%.
Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση είναι 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικό σύστημα βιβλίων και διπλογραφικό σύστημα βιβλίων εφόσον η δήλωση είναι μηδενική ή πιστωτική.
Αν από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει επιπλέον φόρος, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ για εταιρίες που τηρούν απλογραφικό σύστημα βιβλίων και 500 ευρώ για εταιρίες που τηρούν βιβλία με διπλογραφικό σύστημα βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου