Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Εγώ δεν θα υπέγραφα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα τη σεβαστώ


Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συζήτησή τους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.


Οπως είπε ωστόσο, (επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα έχει πει προεκλογικά) μετά την κύρωσή της η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.


Η χειραψία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ζόραν Ζάεφ

«Γεια σας είμαι ο Ζόραν Ζάεφ, χαίρομαι πολύ που επιτέλους σας γνωρίζω» είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δίνοντας το χέρι του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.
 



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6:30 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (01.30 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.


Ακόμη, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του. Ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.



Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. - Φωτογραφία: Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC


Μετά τον Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αυστραλό ομόλογό του Σκοτ Μόρισον.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6:30 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (01.30 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ.




Το πρόγραμμα επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Εξάλλου, για αύριο στις 9.45 (ώρα Νέας Υόρκης) ορίστηκε το ραντεβού του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού την Τρίτη όσον αφορά την οικονομία και τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές. Στις 16.30 ώρα Νέας Υόρκης το απόγευμα της Τρίτης (23.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO's κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.




Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου