Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Στο ΚΑΣ η μελέτη για την αναστήλωση της Αμφίπολης

Με στόχο να καταστεί επισκέψιμο το ταφικό μνημείο στο Λόφο Καστά της Αμφίπολης, εισάγεται προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Τρίτη, η αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάστασή του. Η μελέτη αναλύει πέτρα-πέτρα το μνημείο και προτείνει λύσεις για το ταφικό συγκρότημα, τον μνημειώδη περίβολο και τον τύμβο.

Την περιοχή επισκέφτηκε το Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο αυτοψίας που πραγματοποίησε στη Βεργίνα, τη Βέροια, την Αμφίπολη και το Μοναστηριακό Συγκρότημα Τιμίου Προδρόμου Σερρών, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Διδασκάλου. Στον εργοταξιακό χώρο του Τύμβου Καστά πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της εφόρου αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρίας Μαλαμίδου και των μελετητών, του αρχιτέκτονα και στελέχους της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Μιχάλη Λεφαντζή και του τεχνικού συμβούλου του έργου προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού συγκροτήματος, πολιτικού μηχανικού, Δημήτρη Εγγλέζου. Διαπιστώθηκε ότι «στον τέταρτο θάλαμο του ταφικού συγκροτήματος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανασχεδιασμού της στερεωτικής διάταξης, καθώς και η εγκατάσταση της ενόργανης παρακολούθησης στο μνημείο». Στη σύσκεψη, ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του ταφικού συγκροτήματος και του περιβόλου.

Η μελέτη

Η αρχιτεκτονική μελέτη θα εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά το νόμο γνωμοδότηση, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν εξετάζονται ενδελεχώς, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα θέματα που αφορούν στην αναστήλωση του ταφικού συγκροτήματος, του μαρμάρινου περιβόλου και των πρανών του τύμβου, τα οποία θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν στην αρχαία τους εικόνα. Θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες μελέτες για κάθε επιμέρους τομέα του μνημειακού συγκροτήματος με στόχο η υλοποίησή τους να ξεκινήσει την άνοιξη του 2020. Στο πλαίσιο της αναστήλωσης του ταφικού μνημείου προβλέπεται η συμπλήρωση του γλυπτού διάκοσμου με το αυθεντικό υλικό που εντοπίστηκε στο χώρο (όπως είναι τα φτερά των σφιγγών, το κεφάλι της ανατολικής σφίγγας και το χέρι της μίας Καρυάτιδας).
Η μελέτη τεκμηριώνει τις οικοδομικές, αρχιτεκτονικές φάσεις του μνημείου, το χρονολογεί με ακρίβεια στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και αποδεικνύει – απαντώντας στο ερώτημα τύμβος ή λόφος- ότι πρόκειται για τύμβο, με τεχνητές επιχώσεις και συγκεκριμένη γεωμετρία στα πρανή του. Προτείνει, επίσης, τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου (διαδρομές, χώροι υποδοχής κοινού κ.ά.) σε επίπεδο master plan.

375 σε απόσταση 5 χλμ.

Εντός του Δεκεμβρίου πρόκειται να ολοκληρωθεί η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων του περιβόλου του μνημείου, «με σημαντική υστέρηση», όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, «από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα». Τα διάσπαρτα τμήματα -συνολικά 375- βρίσκονται στο χώρο του Λέοντος και στο Μουσείο της Αμφίπολης, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Χθες επρόκειτο να μεταφερθούν στον Τύμβο Καστά περισσότερα από 160 μαρμάρινα κομμάτια. Σε αυτά θα προστεθούν άλλα 65 από τη Λίμνη Κερκίνη επί συνόλου 1.500 που είχαν μεταφερθεί τη δεκαετία του ’30 στην περιοχή και χρησιμοποιήθηκαν για την έδραση του φράγματος που δημιουργήθηκε εκεί.
Ο περίβολος του μνημείου αποτελείται από μάρμαρο Θάσου, έχει κυκλικό σχήμα και η περίμετρός του φτάνει τα 497 μέτρα. Τα κομμάτια του περιβόλου ήταν περισσότερα από 2.000. Τα εναπομείναντα θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με τη μελέτη αναστήλωσης, στις αρχικές τους θέσεις με οδηγό τους συνδέσμους που φέρουν κι εκείνους που διατηρούνται στις θέσεις από τις οποίες λείπουν, εργασία ιδιαίτερα κοπιώδης.

Ειδικές ομάδες

Πότε, όμως, θα γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος για το κοινό; Απάντηση στο ερώτημα προς το παρόν δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού «το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον (ειδικούς επιστήμονες, μελετητές) το 2021, εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών. Απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος, και επιπλέον κονδύλια, προκειμένου το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό». Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι εργασίες εκτελούνται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου