Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Δ.Σταμενίτης: Απλοποίηση των διαδικασιών στη μετάκληση εργατών γης και τέλος στην ταλαιπωρία των παραγωγών


Το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου συνάντησε στις 10/01/2020 ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης θέτοντας το σημαντικό ζήτημα της μετάκλησης των εργατών γης.

Ο Βουλευτής επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς η εφαρμογή της έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς-εργοδότες, οι οποίοι καλούν πολίτες τρίτων χωρών για να εργαστούν, κυρίως, κατά την περίοδο συγκομιδής των προϊόντων.
Σημείωσε δε, πως το γεγονός, ότι η μετάκληση εργατών γης αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στον καλλιεργητικό κύκλο, καθιστά τις ασάφειες και τα εμπόδια που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία έναν εξαιρετικά επιβαρυντικό παράγοντα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες παραγωγοί. Το κόστος, η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση των διαδικασιών μετάκλησης προβληματίζουν έντονα τον παραγωγικό κόσμο εδώ και χρόνια, καθιστώντας επιβεβλημένη την παρέμβαση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τέλος, σημείωσε ότι μετά από τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας είναι καιρός να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς – εργοδότες χωρίς παράλληλα να ζημιώνεται το ελληνικό κράτος.
Συγκεκριμένα ο κύριος Σταμενίτης κατέθεσε νομοθετική πρόταση, η οποία προβλέπει:
Α. Τη μείωση του αποδεικτικού τέλους που καταβάλλεται από τον εργοδότη, από τα 100 στα 50 ευρώ.
Β. Την πληρωμή και ασφάλιση του εργαζόμενου μέσω της έκδοσης εργόσημων, τα οποία πληρώνει ο εργοδότης.
Γ. Τη δυνατότητα να απασχοληθεί ο εργαζόμενος και από άλλους εργοδότες, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να εργαστεί για 44 ημέρες στον εργοδότη που τον έχει καλέσει στη χώρα.
Δ. Την υποχρέωση του εργαζόμενου να εργαστεί, το ελάχιστο, τις μισές ημέρες από τη συνολική διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα.
Ε. Τη μείωση του χρόνου από 90 σε 30 ημέρες, κατά τον οποίο οι Προξενικές Αρχές πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την αίτηση εισόδου.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης αναγνώρισε την αναγκαιότητα που υπάρχει για αλλαγή της νομοθεσίας και ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις του Διονύση Σταμενίτη, τονίζοντας ότι η ηγεσία του Υπουργείου κινείται προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών και συνεπώς της διευκόλυνσης των παραγωγών. Ενημέρωσε τον Βουλευτή πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει, εκτός απροόπτου, ένα προσχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της διαβούλευσης με σκοπό τις τελικές ρυθμίσεις – τροποποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου