Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Γ.Καρασμάνης: «Η αλήθεια για τις ενισχύσεις ‘de minimis’ στα ροδάκινα»



«Αντί να απολογούνται, ζητάνε και τα ρέστα αυτοί που ευθύνονται για τα δεινά των ροδακινοπαραγωγών»
 

Θυμηδία προκαλούν οι ¨κριτικές¨ που ακούγονται από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις καταβολές ενισχύσεων de minimis που δόθηκαν πριν τα Χριστούγεννα στους καλλιεργητές ροδακίνων και νεκταρινιών, σε αντιστάθμισμα των απωλειών στο εισόδημά τους.
Κι’ αυτό διότι στο σπίτι του κρεμασμένου, βρίσκουν ακόμη το ¨θάρρος¨ να μιλάνε για σκοινί, και να ¨κουνάνε το δάχτυλο¨ για «κατάφωρες αδικίες» και για «χαμηλές τιμές στρεμματικών ενισχύσεων», αυτοί ακριβώς που τους έσφιξαν τη θηλιά στο λαιμό!
Είναι αυτοί που εγκαλούν τη σημερινή Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου, διότι κατέβαλε σε χρόνο ρεκόρ – στο πρώτο πεντάμηνο της θητείας της - ενισχύσεις για πάνω από 166.500 στρέμματα επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών (105.060 στρέμματα ροδάκινων και 61.512 στρέμματα νεκταρινιών), όταν το 2017 η Κυβέρνησή τους πλήρωσε ενισχύσεις de minimis μόλις για 44,812 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια, δηλαδή, κοντά τέσσερις φορές λιγότερα στρέμματα απ’ όσα αποζημιώθηκαν το 2019. Ενώ, το 2018, μετά την κατακραυγή των καλλιεργητών αναγκάστηκαν να αποζημιώσουν συνολικά μόλις 128.000 στρέμματα.
Είναι η ίδια παράταξη που το 2017 και το 2018 με τις καταστροφικές βροχοπτώσεις, επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές αλισβερίσι επιλεκτικών αποκλεισμών και ¨κοπτοραπτικής¨: Αναγκάζοντας τους Συνεταιρισμούς να… υποκαταστήσουν παράνομα τον ΕΛΓΑ με την παραλαβή δηλώσεων ζημιών, με τα κομματικά τους στελέχη να… κάνουν εκτιμήσεις, να διαγράφουν ή να προσθέτουν ποικιλίες. Να αφήνουν χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης κατεστραμμένους παραγωγούς αποζημιώσιμων ποικιλιών, και να τους στέλνουν από τον ¨Αννα στον Καϊάφα¨ για την υποβολή ενστάσεων, όταν όλοι οι πληγέντες έπρεπε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, οπότε τα χρήματα που θα έπαιρναν, θα ήταν τριπλάσια και τετραπλάσια από αυτά που τελικά εισέπραξαν με τις αλχημείες τους! Κι’ αυτό, ενώ η Επιστημονική Επιτροπή που η τότε ηγεσία του Υπουργείου συγκρότησε, όπως και το Ινστιτούτο της Νάουσας, είχαν ξεκάθαρα αποφανθεί ότι οι βροχοπτώσεις υπήρξαν το πρωτογενές αίτιο, ότι οι ζημιές ήταν άμεσες και, συνεπώς, από τον ΕΛΓΑ έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι να αποζημιωθούν και όχι με de minimis, τα οποία σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό δίνονται για να αντισταθμίσουν τη μείωση του εισοδήματος από απρόβλεπτες καταστάσεις και εξωγενή αίτια όπως το εμπάργκο. Ακόμη και σήμερα μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός πληγέντων παραγωγών δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε με εκείνα τα ψίχουλα, παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες τους είχαν κριθεί τότε απόζημιώσιμες. Εξ αιτίας εκείνου του ¨μπάχαλου¨ οι άνθρωποι αυτοί διεκδικούν ακόμη τα χρήματά τους.
Είναι οι ίδιοι που 17 μέρες πριν τις εκλογές ανακοίνωναν ότι κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για έγκριση Επιδοτούμενου Προγραμματος Αναδιάρθρωσης της ροδακινοκαλλιέργειας και Φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «έγκριση Έκτακτου Εθνικού Προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης... Και όπως ο Καρασμάνης από την πρώτη στιγμή μιλούσε για προεκλογικό πυροτέχνημα, αυτό αποδείχτηκε πανηγυρικά στη Βουλή με την αποκάλυψη του Υπουργού ότι δεν υπήρχε ούτε ένα έγγραφο για τα παραπάνω θέματα.
Συνεπώς, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, όχι μόνον έπραξε αυτό που έπρεπε για τη στήριξη στους παραγωγούς – αν και τα χρήματα που δόθηκαν ως de minimis θα έπρεπε να είναι περισσότερα. Αλλά υποδηλώνει την αποφασιστικότητά της μέσα στο 2020 να διεκδικήσει επιπλέον ουσιαστική στήριξη σε επίπεδο ΕΕ. Άλλωστε, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πρόσφατα παρέτεινε την επιβολή των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας μέχρι και τον Ιούλιο του 2020, υπογραμμίζει και τις τεράστιες κοινοτικές ευθύνες για τα συνακόλουθα δεινά των Ελλήνων αλλά και γενικότερα των ευρωπαίων αγροτών, για τους οποίους η Ένωση έχει διακόψει τη στήριξη λόγω του εμπάργκο. Στήριξη την οποία οφείλει να παρέχει λόγω της θεμελιώδους κοινοτικής αρχής για αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της. Η παράταση στα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας, σημαίνει ότι η Ρωσική κυβέρνηση θα συνεχίσει το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. Γι’ αυτό και απαιτείται να υψωθεί δυναμικά και αποφασιστικά σήμερα η διεκδικητική μας φωνή, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επί τεσσεράμισι χρόνια δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη στα Συμβούλια Υπουργών!
Ασφαλώς, παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί και να ισχυροποιηθεί ουσιαστικά και ο ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις αλλά και στις δραματικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.
Σε πρώτο βήμα οι λύσεις υπάρχουν:
Είναι κατ’ αρχήν η επιστροφή των 50 εκατομμυρίων ευρώ – χρήματα από τις εισφορές των παραγωγών μας – που μετέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του το 2015 και τα ¨παρκάρισε¨ αυθαίρετα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να μπαλώσει μαύρες τρύπες στην καταστροφική οικονομική του πολιτική. Και, βέβαια, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όπως αυτό που διασφαλίστηκε επί υπουργίας του Γιώργου Καρασμάνη. Δηλαδή το μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια – ακριβώς για την ισχυροποίηση και την αποτελεσματικότητα του ΕΛΓΑ στην αποστολή του – όπως και άλλα μεγάλης σπουδαιότητας μέτρα, που η ¨πρώτη φορά αριστερά Κυβέρνηση¨ είτε… κατήργησε, είτε άφησε να χαθούν αναξιοποίητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου