Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Η ιστορία της Γαλαρίας του Πλαταμώνα και η Έκθεση φωτογραφίας “Life Movement” του Νίκου Μπαμπανίκα



Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 15.00’ και σε επανάληψη την Πέμπτη 9-1-2020 και ώρα 19.00, θα προβληθεί στη Pella tv η εκπομπή «Μια φωτογραφία, μια ιστορία” στην οποία καλεσμένοι είναι ο περιηγητής και φωτογράφος Νίκος Μπαμπανίκας και η Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος Εύα Μαμούρη.
Στην αρχή της εκπομπής, η Ε. Μαμούρη αναφέρεται στην ιστoρία της Γαλαρίας που κατασκευάστηκε το 1915, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αποτελεί το ανοιχτό βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής του τούνελ της σήραγγας του Πλαταμώνα.

Μπροστά ακριβώς από την γαλαρία δεσπόζει ένας πέτρινος πύργος που λειτουργούσε το 1940 ως πολυβολείο με σκοπό τη φύλαξη της σήραγγας. Ο πύργος αυτός πλέον ανακαινίστηκε και φιλοξενεί εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο χώρος της γαλαρίας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεότερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Πάνω από την γαλαρία δεσπόζει το κάστρο του Πλαταμώνα με τον πιο εντυπωσιακό ακρόπυργο που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο. Παντρεύοντας αρμονικά την ιστορία ενός αιώνα με το σήμερα, επιχειρηματίας της Πιερίας μετέτρεψε εγκαταλελειμμένη γαλαρία που χρονολογείται από το 1915 σε πολυχώρο, καφετέρια και χώρο εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στη συνέχεια ο Μπαμπανίκας περιγράφει τις φωτογραφίες της έκθεσης που θέμα έχουν την κίνηση, την μετακίνηση του ανθρώπου ως αρχή δράσης και μετακίνησης αλλά και ως κίνηση της ζωής του.                                                                                                                                                                 Η έκθεση βρίσκεται στον Πύργο – Πυροβολείο της Γαλαρίας της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμης, ένας χώρος που ταιριάζει με το θέμα της έκθεσης ως σημείο προστασίας της κίνησης του τρένου.

Στα δύο επίπεδα του πύργου είναι εκτεθημένες φωτογραφίες από το Μαρόκο, στην Συρία και την Ιορδανία, την Σρι Λάνκα και την Μαδαγασκάρη, αλλά και την Κούβα και την Κολομβία και σε πολλές άλλες μυστηριακές γωνιές της γης, με εικόνες από την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Διάφοροι τρόποι μεταφοράς,  με ζώα, με δίτροχα, με οχήματα, με αυτοσχέδιες κατασκευές στην ζωή, στο νερό. Μέχρι και εναέρια μέσα, και όλα αυτά μέσα από την φωτογραφική ματιά του φωτογράφου Νίκου Μπαμπανίκα και των υπέροχων ταξιδιωτικών περιπλανήσεων του... Στιγμές ζωής, στιγμές μετακίνησης, στιγμές του κόσμου.
Η Ε. Μαμούρη επιμελήθηκε μουσειολογικά όχι μόνο την διαρκή έκθεση της ιστορίας της γαλαρίας, αλλά και την παρούσα έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου