Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Επιστολή Καρασμάνη στον Μάκη Βορίδη για συμψηφισμό εισφορών και καταβολή του 100% των αποζημιώσεων



Αγαπητέ Μάκη
Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας προ περίπου δύο εβδομάδων και ενόψει, τότε, του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, σου είχα καταθέσει κάποιες προτάσεις μεταξύ των οποίων η ανάγκη διεκδίκησης κονδυλίων για την θωράκιση της αγροτικής μας παραγωγής, με αφορμή τις ακραίες καταστάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όπως η αξιοποίηση των ανενεργών Προγραμμάτων – Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ).

Σου ζήτησα επίσης, να ξεκαθαριστεί άμεσα το θέμα της τροπολογίας που είχα καταθέσει για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες καλλιεργητές. Σου είχα μάλιστα επισημάνει ότι με μια τέτοια ρύθμιση ο ΕΛΓΑ δεν θα έχει απώλεια ούτε ενός ευρώ, ενώ απεναντίας θα επιβεβαιώσει με την απόφασή σας ότι ουσιαστικός ρόλος είναι η καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων και η αρωγή στους πληγέντες παραγωγούς. Και ακόμη, όπως επανειλημμένα έχω εξηγήσει, οι δενδροκαλλιεργητές φυλλοβόλων δεν έχουν υψηλές επιδοτήσεις, και αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχουν μπορέσει να καταβάλουν τις εισφορές τους. Μάλιστα, αυτή η αδυναμία πληρωμής των ασφαλίστρων, αφορά κυρίως καλλιεργητές περιοχών που – με κυβερνητική απόφαση – έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρκεί να σου θυμίσω ότι, μόνον στην Πέλλα, χτυπήθηκαν από το χαλάζι εβδομήντα πέντε χωριά, πολλά επίσης στη γειτονική Ημαθία αλλά και σε πολλές περιοχές σε άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Και αυτό, με υπαιτιότητα του ίδιου του ΕΛΓΑ, που άφησε ολόκληρο το 2019 ¨ανοχύρωτες¨ αυτές τις περιοχές και τους καλλιεργητές, χωρίς αντιχαλαζική προστασία, με μειωμένες πτήσεις και μειωμένα φυσίγγια!...
Σου υπενθυμίζω επίσης ότι, οι παραγωγοί αυτοί, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά με ζημιές στο 100%, έχουν μείνει χωρίς χρήματα και, νοικοκυραίοι άνθρωποι, τρέχουν από δω και από κει παρακαλώντας για δανεικά, για να σταθούν στα πόδια τους!!
Ακόμη σου είχα ζητήσει να επαναφέρεις τα 50 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ που είχαν μεταφερθεί στη Τράπεζα Ελλάδος το 20015, τα οποία, αν ανακτηθούν, ο ΕΛΓΑ θα μπορέσει να πληρώσει το 100% των αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Τόσο ο συμψηφισμός εισφορών – αποζημιώσεων, όσο και η πληρωμή του 100% των οφειλόμενων αποζημιώσεων, δεν επιβαρύνουν ούτε κατ’ ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό ενώ, ταυτόχρονα, θα δείξει την ευαισθησία και το κοινωνικό ¨πρόσωπο¨ της Κυβέρνησης.
Επειδή λοιπόν τώρα, σ΄ αυτή  τη δύσκολη συγκυρία είναι που οι κατεστραμμένοι καλλιεργητές έχουν απόλυτη ανάγκη των χρημάτων τους για να την ξεπεράσουν, πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το φλέγον θέμα του συμψηφισμού των εισφορών τους με τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται. Άλλωστε, τόσο από το Βήμα της Βουλής νωρίτερα όσο και στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, είχες πει ότι ¨το θέμα θα το δεις¨.
Γι’ αυτό και οι παραγωγοί περιμένουν από σένα μια οριστική απάντηση για να δουν τι θα κάνουν.     
Με εκτίμηση

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
 Υ.Γ.
Η απόφαση για την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το ασφαλιστικό έτος 2019 από τις 31 Μαρτίου στις 31 Μαϊου, δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, οι παραγωγοί  που θα πληρώσουν μετά τις 31 Μαρτίου, να μην πάρουν τις αποζημιώσεις τους κατά την πληρωμή που θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα. Και Πάσχα δεν θα κάνουν, και θα εκτεθούν σε αυτούς  από τους οποίους έχουν πάρει δανεικά.
Και εδώ πρέπει, βέβαια, να γίνει κάτι αγαπητέ Μάκη.
Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου