Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Μαχητικές Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά



Με αγωνιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις & πορείες σε Έδεσσα & Γιαννιτσά συμμετείχε το ΠΑΜΕ στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Με αγωνιστικό παλμό και με συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών , αυτοαπασχολούμενων & νεολαίας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρράκτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.

       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες με τα πανό του ΠΑΜΕ  με συνθήματα για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά – Πρωτοπόρα Εργατιά», για το δικαίωμα στη δουλειά, για την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ & της ΕΕ με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.

    
  Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) Πέλλας Σουμελίδη Γιάννη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση  των εργαζομένων, διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα ιδιαίτερα αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δίνοντας για άλλη μια φορά την έμπρακτη απάντηση πως, όλοι μαζί, μπορούμε να ανατρέψουμε την βάρβαρη πολιτική. Κατήγγειλε το νέο χαράτσι με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ & τα μειωμένα κονδύλια της νέας ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ για τη γεωργία, που όλα μαζί βαράνε στο «ντορό» της συγκέντρωσης γης & παραγωγής σε λιγότερα χέρια «ισχυρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

       Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ ο Λίνας Γιώργος, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους μετανάστες σε γενικό ξεσηκωμό, γιατί λένε ψέματα πως δεν θάρθουν άλλα μέτρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους «να φτιάξουν το δικό τους ορμητικό ποτάμι που θα τσακίσει τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης & ΕΕ - με μνημόνια ή χωρίς αυτά - χωρίς την αναγνώριση κανενός χρέους από μεριάς τους, χωρίς παζάρεμα τρόπων αποπληρωμής του, χωρίς “καλύτερα μνημόνια”, δεν υπάρχουν τέτοια».
                                            
  
     Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό  της Καραπαναγιωτίδου Αντιγόνης από μέρους των αγροτών της ΠΑΣΥ καταγγέλλοντας  «τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της συγκυβέρνησης, που έρχονται να προστεθούν στις απλήρωτες για μήνες παραγωγές για αγρότες & κτηνοτρόφους, στο κάθε μέρα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στα ανελέητα χαράτσια, στα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ χωρίς την κάλυψη όλων των ζημιών ( π.χ. περσινές ζημιές στα Ροδάκινα, κλπ.). Πρέπει η φτωχομεσαία αγροτιά να δίνει καθημερινά & συντονισμένα τη δική της αγωνιστική απάντηση σ’αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές».

  
     Κεντρική ομιλήτρια από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ η αντιπρόεδρος του Εργατι-κού Κέντρου Γιαννιτσών Χατζηβασιλειάδου Αριστέα.
        Στην ομιλία της ανέφερε :
       «H φετινή Πρωτομαγιά, τιμώντας την εργατική εξεγέρση του Σικάγο, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944, τους καπνεργάτες του 1936 στη Θεσσαλονίκη & όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση των εργαζομένων στα Σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς. Είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος. Δίχως, όμως, τους καπιταλιστές, τους ιδιοκτήτες του πλούτου, μπορεί.  
        Ενώ η χώρα μας διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, δυνατότητες για παρα-γωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων. Ενώ έχει σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές και αποθέματα ορυκτού πλούτου και μπορεί να εξασφαλίζει δουλειά για όλους και αξιοπρε-πή ζωή, ευημερία για το λαό, επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα η νέα βάρδιά της καταδικάζεται στην εξαθλίωση και την ανεργία, μικροί έμποροι βάζουν λουκέτα, αγρότες και εργάτες γης αφανίζονται.                                          

        Γιατί, όμως, ζούμε χειρότερα και λεηλατείται η ζωή μας; Γιατί αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια και ενισχύεται η απόγνωση; Γιατί τσακίζονται εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα; Γιατί γίνεται ακόμη χειρότερη η ζωή των νέων, των παιδιών, των γυναικών, των συνταξιούχων; Γιατί κατακερματίζονται κράτη και απειλούνται λαοί με νέους πολέμους; Γιατί ο πλανήτης χτυπιέται ασύστολα στο βωμό του κέρδους και κινδυνεύουμε από τα ίδια τα φυσικά φαινόμενα; H απάντηση βρίσκεται στο ερώτημα «ποιος κάνει κουμάντο;», στο γεγονός ότι ο παραγόμενος από την κοινωνία πλούτος δεν επιστρέφει σ´ αυτούς που τον παράγουν, ότι κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας. Γιατί τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, στα μονοπώλια. Γι´ αυτό έχουμε συνεχείς οικονομικές κρίσεις.                                                                                                                                                                                                     
      O καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είτε σε περιόδους ανάπτυξης είτε πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης, δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο, παρά μόνο βαρβαρότητα σε όλα τα επίπεδα. Διέξοδος από την κρίση για τον καπιταλισμό σημαίνει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, απαξίωση της εργατικής τάξης, της τιμής της εργατικής δύναμης, χρεοκοπία του λαού για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Στο κράτος των μονοπωλίων δεν μπορεί να κερδίζουν οι εργαζόμενοι μαζί με τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές. Από το δικό σου ιδρώτα τρώνε όλοι αυτοί. Όσο κερδίζει το κεφάλαιο, τόσο θα χάνουν οι εργαζόμενοι.
       Λέει η αξιωματική αντιπολίτευση και οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις: Θα έρθει μια κυβέρνηση δική μας που θα καταργήσει τα μνημόνια  και θα λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων. Αυτά όμως που βιώνει σήμερα η εργατική τάξη δεν ξεκίνησαν με τη κρίση και τα μνημόνια και το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να τελειώσουν με την κρίση και τα μνημόνια. Η μήτρα που τα γέννησε είναι η συνθήκη του Μάαστριχτ, η Λευκή βίβλος που και με τα δυο τους χέρια ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
        Και τώρα ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση κοροϊδεύει ότι θα τα αλλάξει όλα και θα γίνει ανθρώπινη η ζωή της εργατικής τάξης.
        Στις 18 και 25 Μάη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα πάνε στην κάλπη. Δεν πρέπει να παρασυρθούν από τους πολλούς «σωτήρες» και τα μεγάλα λόγια, αλλά να κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τη στάση τους απέναντι στη ζωή τους, τη στάση που κράτησαν στα προβλήματά τους, στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, τη στάση τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με τίνος τα συμφέροντα είναι. Το συμφέρον μας είναι να βγουν πιο ενισχυμένες οι δυνάμεις που θα στηρίξουν την οργάνωση της εργατικής τάξης, των αγώνων της , την προσπάθεια για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας. Και θα συνεχίσουν να είναι δίπλα σε όλους όσους αγωνίζονται.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος διεξόδου πέρα από την οργάνωση, από τη συμμετοχή στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανάμεσα στους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες,  για να αποκρουστεί η επίθεση, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε», έκλεισε την ομιλία της η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Χατζηβασιλειάδου Αριστέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου