Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Πολιτικός και συνδικαλιστής «θησαυρίζουν» από κυκλώματα της ψυχικής υγείας



Απίστευτες καταγγελίες από την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή . Καταγγέλει τα «μέλη μιας οικογένειας που λαμβάνουν εκατομμύρια ως μισθούς» εκμεταλλευόμενοι τα παράθυρα του νόμου για την φροντίδα των ψυχικά πασχόντων

Ενδελεχείς ελέγχους στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν από ιδιώτες με τη χρηματοδότηση του κράτους, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, μετά τα στοιχεία – σοκ με τις διπλοεγγραφές ασθενών, τις υπερβολικές χρώσεις ιατρικών πράξεων, την μη ταυτοποίηση  ψυχικά ασθενών με βάση τους ΑΜΚΑ, που κατέδειξε ο πρόσφατος δειγματοληπτικός έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών. 


«Από τον έλεγχο των δομών αυτών δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή  οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η αρμόδια υφυπουργός κυρία Ζέττα Μακρή, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων μέχρι σήμερα αλλά και την διακριτική μεταχείριση που ενδεχομένως είχαν κάποιες λόγω των προσώπων που τις διηύθυναν. 

Εκτός από τις δομές όπου συμμετέχουν βουλευτής και συγγενείς συνδικαλιστή του χώρου της ψυχικής υγείας, ο έλεγχος από το υπουργείο Υγείας θα επικεντρωθεί και σε ψυχικές δομές όπου διοικούσαν και εργάζονταν έξι άτομα από μία οικογένεια. 

«Δυστυχώς έχουμε στη διάθεσή μας εξωφρενικά στοιχεία με μέλη μιας οικογένειας να λαμβάνουν εκατομμύρια ως μισθούς», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μακρή.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, «ο αριθμός των 500.000 ιατρικών πράξεων που αφορούν ψυχικά ασθενείς μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους είναι υπερβολικός και ύποπτος, και σε κάθε περίπτωση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης». 

Μετέτρεψαν τους ασθενείς σε…περιφερόμενο θίασο


Με σκληρή γλώσσα απάντησε η κυρία Μακρή και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή του  Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία «Αργώ» η οποία κατήγγειλε την υφυπουργό για διάλυση της ψυχικής μεταρρύθμισης καθώς και για την αφειδώς χορήγηση από πλευράς της αδειών Κέντρων Ημέρας ή άλλων Μονάδων. 

Σε ό,τι αφορά τα  Κέντρα Ημέρας, κατά τα επιστημονικώς ενδεδειγμένα αυτά μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε ψυχικά πάσχοντες,  που διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ασθενείς που ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη, δηλαδή είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους , είτε να ζήσουν αυτόνομα. 

«Στην Ελλάδα παρατηρείται ποσοστό 38,8% ( τόσο υψηλό, που εάν ανταποκρινόταν σε επιστημονικές διαπιστώσεις, θα έπρεπε να καμαρώνουμε παγκοσμίως), νοσηλεύεται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας. Πόσο επικερδές για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας! Πόσο επωφελής για αυτούς τους ίδιους (και όχι για τους ασθενείς) η διπλή αυτή οικονομική παροχή!» αναφέρει η κυρία Μακρή, η οποία μάλιστα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ,  έκανε λόγο για «ασθενείς που εντοπίζονται σε διάφορες κλινικές, ως περιφερόμενος θίασος. Υπήρχαν ορισμένοι επωφελούμενοι από το πρόγραμμα ψυχικής υγείας που ήταν ανάρπαστοι». 

Αναφορικά με τις άδειες λειτουργίας δομών  που χορήγησε η υφυπουργός επισήμανε ότι «η υπογραφή μου δεν αναιρεί την υποχρέωσή τους να τηρούν το νόμο, ούτε μου αφαιρεί την δυνατότητα να τους ελέγχω, όσο έχω τον θεσμικό αυτό ρόλο».





protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου