Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Συνεχίζουν να «σπάνε κοντέρ» τα ληξιπρόθεσμα χρέη



Στα όριά τους βρίσκονται οι Έλληνες φορολογούμενοι αφήνοντας κάθε μήνα κοντά στο ένα δισεκατομμύριο απλήρωτων φόρων και συνολικά από τις αρχές του 2013 έως τον φετινό Μάρτιο 13,050 δισ. ευρώ.Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν άλμα περίπου 3 δισ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους, αλλά παράλληλη μείωση του αριθμού των οφειλετών από 2.653.032 σε 2.449.819 πολίτες.Παρά την πτωτική τάση του πλήθους των οφειλετών η μεγάλη εικόνα δεν
μεταβάλλεται και παραμένει δραματική: σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους ζει με τον εφιάλτη των χρεών και των ενδεχόμενων κατασχέσεων. Επιπλέον, 1.224.697 φορολογούμενοι έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους52,383 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες οι προσδοκίες μείωσης των φορολογικών βαρών καλλιεργούνται συστηματικά από την κυβέρνηση εάν και εφόσον συνεχίσουν να επιτυγχάνονται οι όροι του Μνημονίου και υπάρχει σταθερή υπέρβαση εσόδων ,όπως αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα όμως, τα ηλεκτρονικά ραβασάκια από την εφορία έρχονται το ένα μετά το άλλο, οι μισθοί συνεχίζουν να είναι καθηλωμένοι, οι άνεργοι πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο και οι ρυθμίσεις της Φορολογικής Διοίκησης παραμένουν ανεπαρκείς να καλύψουν τον εφιάλτη των ενδεχόμενων κατασχέσεων.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος.

Στο σύνολο των 2.449.819 φορολογουμένων με «φρέσκα» (από τις αρχές του 2013) χρέη μόλις 136.255 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων, ενώ επιπλέον 115.715 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας.
Ακόμα και μετά την ένταξη στη ρύθμιση όμως, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν καταφέρνουν τελικά να εξυπηρετήσουν με συνέπεια τις μηνιαίες δόσεις τους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 136.255 φορολογούμενους της πάγιας ρύθμισης 2.581 έχασαν τη ρύθμιση καθώς δεν κατάφεραν τελικά να πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις, ενώ 16.769 φορολογούμενοι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού με εκπρόθεσμες πληρωμές.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ζήτησαν για μία ακόμα φορά, στη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βελτίωση των ρυθμίσεων με αύξηση των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών και μείωση των προσαυξήσεων.

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κατά τους τροϊκανούς, θα δημιουργούσε προσδοκίες νέων μελλοντικών βελτιώσεων, ωθώντας ενδεχομένως περισσότερους φορολογούμενους να αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα και ελκυστικότητα. Οι προσδοκίες πριν τη δημιουργία των πάγιων ρυθμίσεων φόρων και εισφορών ήταν υψηλές.

Αφορούσαν ένταξη φορολογικών οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ και ασφαλιστικών οφειλών 4 δισ. ευρώ στις ρυθμίσεις. Έως το τέλος Μαρτίου είχαν ενταχθεί 872,9 εκατ. ευρώ οφειλών στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» και 882,2 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση. Στη ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές είχαν ενταχθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ οφειλών.

Με λίγα λόγια, οι ρυθμίσεις κάθε άλλο παρά απέδωσαν τα αναμενόμενα. Από το τίποτα όμως στο παρελθόν, στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως τώρα «κάτι κινείται»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου