Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας



Με πολιτικό όρκο, ορκίσθηκε χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.Τον κ. Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο συνόδευαν ο πρώην υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, νεοεκλεγέντες βουλευτές και οι δύο.Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.


Μετά την ορκωμοσία , ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Συντάγματος.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν νωρίτερα μπροστά από τις κάμερες οι κ.κ. Παυλόπουλος και Τσίπρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε δημοσίως ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία".

Ως εκ τούτου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι "με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως προέκυψε από τις εκλογές, και σύμφωνα με τις επί μέρους δηλώσεις των αρχηγών, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή και προτείνω να γίνει η ορκωμοσία στις 8 το βράδυ".

Και οι δύο υπογράμμισαν το πολιτισμένο και δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι παρά την κρίση βελτιώνεται η ποιότητα της δημοκρατίας και αυτό "είναι παρήγορο και ευοίωνο".

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι "είναι η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω διότι εσείς και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός είχατε την ευθύνη και το συντονισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που είχε να αντιμετωπίσει το θέμα του προσφυγικού".
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι την Τετάρτη θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.


  Συνάντηση Τσίπρα με Καμμένο

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συζήτησε για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την Τρίτη ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης.

Στις ίδιες δηλώσεις έκανε και άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά "απαλλαγμένο από τα βαρίδια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου